Sjukskriven, sjuk kvinna, psykisk ohälsa, sjuk. Foto: Erik G Svensson/TT
Foto: Erik G Svensson/TT
Psykisk ohälsa

Jobbet kan hålla oss på banan

Nya riktlinjer ska hjälpa sjuka tillbaka till jobbet
1:26 min

Många som går in i väggen på jobbet behandlas fel och blir sjukskrivna onödigt länge. Det framkommer av de nya riktlinjerna för psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Företagshälsans riktlinjegrupp med forskare och yrkesverksamma har tagit fram riktlinjer som om de följs väntas ändra på hur vården och arbetslivet ska göra när människor blir sjukskrivna på grund av psykiska problem.

Riktlinjegruppens ledare Irene Jensen, professor vid Karolinska Institutet, berättar att inom vården vill man inte pressa de drabbade att gå tillbaka till jobbet tidigt. Men när riktlinjegruppen har talat med de drabbade upplever de att de får bra stöd att må bättre men att de inte får stöd att gå tillbaka till jobbet.

Irene Jensen pekar på att forskning visar hur viktigt arbetet är för välmåendet. Att släppa kontakten med arbetet under lång tid som görs idag är fel menar hon. Visst behövs sjukskrivningar ibland men både förebyggande åtgärder på arbetsplatsen och tidig hjälp att komma igen på jobbet är vad som behöver förbättras, slår de nationella riktlinjerna fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".