Konsultation på distans inom dialysvården i Lycksele. Sjuksköterskor får råd av en specialist vid sjukhuset i Umeå. Foto: VLL
1 av 2
Konsultation på distans inom dialysvården i Lycksele. Sjuksköterskor får råd av en specialist vid sjukhuset i Umeå. Foto: VLL
Käte Alrutz är projektledare för det nya centret för vård på distans som leds av landstinget i Västerbotten. Foto: VLL
2 av 2
Käte Alrutz är projektledare för det nya centret för vård på distans som leds av landstinget i Västerbotten. Foto: VLL
Vården

Nytt projekt ska utveckla vården på distans

1:30 min

Snart kan du få prata med din läkare via en skärm hemifrån. För nu satsar landstinget på att utveckla vården på distans i ett nytt projekt.

Det nya samarbetsprojektet kallas Nordic Telemedicine Center. Där ingår förutom Västerbottens läns landsting också Umeå och Vasas universitet och Södra Österbottens hälsotekniska utvecklingscenter. 

- Vi ska gemensamt titta på vad vi har för erfarenheter och kunskaper kring vård på distans. Vi får ett ömsesidigt ökat lärande, säger Käte Alrutz. 

Projektledaren Käte Alrutz tror att distansvård är framtiden:

- Det tror jag absolut. Inte bara i Västerbotten, utan stora delar av Skandinavien där vi har stora avstånd.  Man får stora både tids- och vårdvinster, mer jämlik vård och minskat resande för patienterna, säger hon.

Redan på 90-talet började landstinget använda sig av vård på distans, eller telemedicin som det också kallas. Det gör det till exempel möjligt för patienter i inlandet att via dator visa upp sina åkommor för specialister i Umeå. I dag jobbar sjukvården i Västerbotten med distansvård i över 30 verksamheter. Det kan handla om att skicka bilder från en hälsocentral till en specialist. 

Att prata med sin läkare i videosamtal kommer att bli vanligt i framtiden - men ska inte ersätta den vanliga kontakten, säger Käte Alrutz:

- Utan det ska underlätta, kanske för återbesök eller några uppföljningar.

- Jag tänker att i framtiden kan jag koppla upp mig på min dator, och så kan jag boka ett besök hos min doktor. Och på onsdag klockan två sitter jag vid min dator, och så ringer de från sjukhuset. Då kan jag fråga doktorn om hur jag mår och om min medicin. Sen säger vi tack och adjö och så lägger vi på. Sen kan jag gå ut i mitt eget kök och dricka mitt eget kaffe och känna mig lugn och nöjd, och jag har inte behövt resa flera timmar till sjukhuset, säger Käte Alrutz. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista