Skellefteå Kommun
Skellefteå Kommun foto Magnus Bergner / SR

Skellefteå tar fram handlingsplan mot extremism

1:09 min

Skellefteå kommun ska ta fram en handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism.

Det blev Gymnasienämndens svar på en motion från folkpartisten Andreas Westerbergs motion. Gymnasienämnden anser att förebyggande rådet i Skellefteå, FRIS, ska ta fram handlingsplanen, och där arbetar Stig Berggren.
– De människor som har kunskap om det här ska vi försöka träffa, och jag har pratat med polischefen i Skellefteå och vi tycker att det är ett bra sätt att börja och få så mycket fakta som möjligt, säger Stig Berggren.

Nationell samordnare
Det handlar framförallt om att försöka förhindra att personer i Sverige åker iväg till konfliktområden för att delta i krig.
Regeringen har usett Mona Sahlin till samordnare för arbetet mot våldsbejakande extremism. Till sin hjälp har hon bland annat företrädare ute i kommunerna. I  Skellefteå är det Stig Berggren som arbetar inom Fris, förebyggande rådet i Skellefteå. Men han tror inte att det är ett stort problem just nu i Skellefteå.
– Vi har ett ganska bra nätverk ute i grund och gymnasieskolorna, men vi har inte fått några signaler att det ska vara aktuellt just nu i alla fall, säger  Stig Berggren.
– Hur kan ni vara säkra på det ?
– Säkra kan vi aldrig vara, men till veckan ska vi ner till Stockholm för att få mer information om sättet att arbeta och tips och hur man kan jobba för att förhindra helt enkelt, säger Stig Berggren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista