Jakt, jägare. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Sveriges Radio
Nino Bracin, läkare och ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
2 av 2
Nino Bracin, ordförande i Västerbottens distriktsläkarförening. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Västerbotten

Läkare: Ställ högre krav på äldre jägares hälsa

1:39 min

- Ställ högre krav på hälsan hos äldre jägare. Det säger läkaren Nino Bracin. Han vill att frågan om hälsotester för äldre vapenägare ska utredas.

- Åtminstone när man kommer till hög ålder borde man ifrågasätta om man ska ha vapen eller inte. Det finns fortfarande de som är 90 år och sitter på pass. Då är det svårt att tro att allt fungerar som det ska, säger Nino Bracin, som är ordförande i Västerbottens distriksläkarförening.

I helgen börjar älgjakten om i Västerbotten. Jägarna som ger sig ut i skogen behöver inte visa att de är lämpliga och tillräckligt friska för ha vapen. För det finns inga krav på regelbundna hälsokontroller, när en person väl fått sin vapenlicens.

Men läkaren Nino Bracin vill alltså se högre krav på hälsa:

- Vid hög ålder borde man ställa krav att man har bra syn, bra hörsel, bra verklighetsuppfattning och liknande, för att man ska fortsätta kunna ha vapen.

Omkring 1400 jägare i länet är över 75 år. Flera är över 80 och den äldsta är 94 år.

Nino Bracin vill inte säga nån specifik ålder när man borde tvingas testa sin hälsa för att få ha kvar vapnet.  Men han tycker inte att man ska vara rädd för att ställa högre krav:

- Det är ett tecken från samhället att man bryr sig om människor. Det borde uppskattas av alla. Jag vet att det är en väldigt känslig fråga. Jag säger inte att man SKA göra det här. Utan man borde utreda det här och se över lagen, säger han.

Tror du det är farligt med äldre jägare? Ring publikredaktören 090-17 17 72.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista