Stora scenen under Stadsfesten i Skellefteå
Stadsfesten Skellefteå Foto Åza Mejer/SR
Skellefteå

Åklagaren: Villkorliga domar och samhällstjänst för Stadsfestens ägare

1:16 min

Åklagaren yrkar på vilkorliga domar och samhällstjänst för ägarna till bolaget Enbar som arrangerar Stadsfesten i Skellefteå.

Enligt åtalet så har inte alla intäkter från entréerna till Stadsfesten 2011 registrerats, elektroniska journaler och kontrollremsor har inte sparats, och underlaget är bristfälligt när det gäller utdelningar på drygt 3 miljoner fördelat på de åtalade. Det här gör att de fem ägarna till Enbar ska ha  gjort sig skyldiga till försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott.

Enligt Åklagaren Andreas Bouseth så handlar det inte om att de åtalade undanhållit intäkter. Däremot har det funnits brister i bokföring och verifikat som försvårat Skatteverkets kontroller. Under rättegången så har åklagaren också backat från delar av åtalet.

Villkorliga domar

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst för en av de åtalade. Det motsvarar några månaders fängelse. I övrigt handlar det om villkorliga domar med böter.
Alla åtalade förnekar att dom avsiktligt ska ha undanhållit att redovisa intäkter och försvårat Skatteverkets kontroller .

Advokaten Christer Ärlestig företräder en av de åtalade.
– Åklagaren har inte lyckats visa på sådana brister som är straffbara, majoriteten av de här misstankarna borde ha kunnat utredas under skatterevisionen och inte hamnat i tingsrätten, säger Christer Ärlestig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista