Böcker av Nobelpristagare i litteratur. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio Gotland
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio Gotland.
Nobelpriset i litteratur

Jubel i Umeå när Svetlana fick litteraturpriset

3:42 min

P4 Västerbotten var med på Bokcafé Pilgatan i Umeå när nyheten om Nobelpristagaren i litteratur kablades ut klockan 13.00 i dag.

– Jag tycker det var bra för hon finns ju publicerad på svenska. Det har säkert kommit ut 6-7 böcker av henne, säger Jan Danielsson som driver bok- och skivhandeln Mingus i Umeå som fanns med på Bokcafé Pilagatan idag.

Litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj har skrivit många böcker om de svåra perioderna i Sovjetunionens historia, till exempel Tjernobyl, andra världskriget och kriget i Aghanistan. Hon skriver ett slags reportage- eller dokumentärromaner byggda på mängder av intervjuer med folk som var med, till exempel kvinnor som tjänstgjorde i Röda armén under andra världskriget.
– Hon har skrivit om vilket betydelse kvinnorna hade, men de har inte fått något eftermäle, utan kvinnans ställning har inte varit så stark i Sovjet och Ryssland så man har inte skrivit så mycket om hur viktiga de var för försvaret av Sovjetunionen och kampen mot fascismen i Europa, säger Jan Danielsson.

Mats Gyllengahm, vd på Åkerbloms bokhandel i Umeå är glad över valet av Svetlana Aleksijevitj:
– Jag är en ganska lågmäld person när det gäller litterära eskapader själv och jag tycker ju det är roligt när det är något jag känner igen och som jag vet att vi har sålt av och som folk uppenbarligen tycker om att läsa sedan tidigare. Det gillar vi, det kan vi inte sticka under stol med, säger Gyllengahm och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista