Kvinnlig jägare i skogen
Arkivfoto: TT.

Jägareförbundet: Inte farligt att vara i skogen när det är jakt

2:07 min

Jägareförbundet i Västerbotten tycker inte att man kan kräva att den som vistas i skogen ska ha reflexväst eller andra varselkläder.

Som vi har berättat om tidigare under morgonen så är jaktlag i länet bekymrade över asylsökande som plockar bär under jaktsäsongen utan att synas.

Men Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Mikael Karlsson håller inte med om att det skulle vara en livsfara för bärplockarna. 

- Jag vet inte om jag vill hålla med om att det skulle vara livsfarligt. Vi har större säkerhetsmarginaler än att vi ska kräva att folk har varselkläder på sig. Den enskilde jägaren är skyldig att veta vad man riktar sitt vapen mot - och att man vet var kulan tar vägen. Vi har större säkerhetsmarginaler än så, säger Mikael Karlsson.  

- Alla har rätt att vara i skogen, även när det är jakttid. Vi har allemansrätten. Den ger oss rätt att plocka bär och svamp. Allemansrätten säger att man inte får störa eller förstöra. Så man får inte gå ut och medvetet störa jakten. Men utrymmet finns för oss alla, även när det är jakttid, säger Mikael Karlsson.

Vem har störst ansvar - jägarna eller bärplockarna?

- Jägarkåren är säkerhetsmedveten och välutbildad. Jakten bedrivs med stor säkerhetsmarginal. Det är grunden i vår jakt. Jag vill inte påstå att det är farligt att vara i skogen när det bedrivs jakt. 

Tror du att alla vet att man har rätt att vara i skogen när det pågår jakt? 

- Nej, säkerligen finns det ett informationsbehov. Folk kanske känner att det är otryggt att vara i skogen när det bedrivs jakt. Men det tycker jag inte man ska känna. Vi har en säkerhetsmedveten jägarkår i Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista