Foto: Vegard Wivestad/Grött/TT
Foto: Vegard Wivestad/Grött/TT
Nobelpris

Nobels fredspris till dialogkvartett i Tunisien

Nobels fredspris 2015 går till en "nationell dialogkvartett" för insatsen under Jasminrevolutionen i Tunisien 2011. De får priset för sitt arbete med att införa demokrati i landet.

Motiveringen från den norska Nobelkommittén lyder:

"Kvartetten banade väg för en fredlig dialog mellan medborgare, partier och myndigheter och hjälpte till att hitta konsensusbaserade lösningar".

"Mer än något annat, så är syftet med priset att uppmuntra det tunisiska folket, som trots stora utmaningar har lagt grunden för ett nationellt broderskap som kommittén hoppas ska fungera som ett föregångsexempel", avslutar den sin motivering.

De fyra organisationerna som ingår i den tunisiska kvartetten för nationell dialog är:

Fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH), och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

-Det är denna kvartett, inte de fyra organisationerna var för sig, som får årets fredspris, säger Nobelkommitténs Kaci Kullmann Five enligt NTB.

Enligt norska Nobelkommitténs Kaci Kullam Five är det lite oklart vem som kommer att ta emot priset. -De har inget huvudkontor i dag, men de har uppträtt som en enhet, sade hon under en presskonferens. -Vi har inte haft telefonkontakt med dem än, sa hon.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) gör på Twitter tummen upp för utnämningen, tillsammans med Sveriges ambassadör i Tunisien och Libyen Fredrik Flodén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".