Skellefteå

Stor explosion i Frostkåge

1:37 min

En kraftig explosion inträffade i ett hus i Frostkåge vid lunchtid på lördagen. Ett stort område har evakuerats och polisens bombgrupp finns på plats.

När de första polispatrullerna anlände hittades en man i 50-årsåldern död i sitt hus. Teorin är att explosionen inträffade i källaren.

Mannen uppges ha jobbat med att förvara och förstöra explosiva varor och har haft tillstånd att förvara den här typen av ämnen. Exakt vad som hänt vet inte polisen, men man betraktar det hela som en olyckshändelse.

– Det har orsakat rätt stor förödelse på fastigheten, säger Peder Jonsson, polisens presstalesman, till P4 Västerbotten.

Inga andra människor skadades fysiskt vid explosionen, men ett område på 300-350 meter runt huset har evakuerats.

– Ganska omgående kom uppgifter om att det kunde finnas fler explosiva varor i fastigheten, därför spärrades ett större område av, säger Peder Jonsson.

Ett antal personer har nu fått lämna sina hem. Socialjouren kommer nu att ordna med andra platser där de kan övernatta i väntan på att polisens avspärrningar hävs.

Polisens bombgrupp skickades från Stockholm och kom till platsen vid 21.30-tiden på lördagskvällen. Hur lång tid deras arbete tar är oklart.

– Primärt är uppgiften för dem att säkra platsen, att gå in och göra en bedömning. Finns det ytterligare sprängmedel eller explosiva varor som kan vara farliga? Så får vi utifrån det kan göra en riskbedömning om vi kan begränsa avspärrningen eller om det krävs andra åtgärder först, säger Peder Jonsson.

Vid 23-tiden hade bombgruppen ännu inte undersökt huset. De väntas göra en första bedömning av läget under natten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista