Norsjö Kommun
Norsjö Kommun
Norsjö

Inwido lägger ner sin fönstertillverkning i Bjurträsk

1:34 min

70 personer förlorar jobben när fönstertillverkaren Inwido lägger ner i Bjurträsk utanför Norsjö.

Norsjö har en lång tradtion av träindustrier med stora företag som Trätrappor och fönstertillverkningen i Bjurträsk.
Men träindustrin är konjunkturkänslig och brukar vara den bransch som först
nedgångar.
De senaste 10 åren har de anställda på Inwido fått leva med varsel och nyanställningar men också hot om nedläggning.

100 år
Träindustrin i Bjurtäsk har en 100 årig historia med olika ägare men nu verkar den eran vara över.
– Det här är ett riktigt dråpslag, både för Norsjö och för oss som jobbar här, säger Michael Lindberg som är fackförbundet GS huvudskyddsombud på Inwidos fabrik i Norsjö.
– En nedläggning i ett samhälle som Norsjö är som att lägga ner Volvo i Göteborg, det är ju inte bara de 60-70 som jobbar där utan det kan bli näst intill det dubbla som förlorar en inkomst, säger Michael Lindberg.
 
 Flytta med
Inwido erbjuder alla anställda i Bjurträsk som har möjlighet att flytta till företagets andra fabriker i södra Sverige. Men Michael Lindberg ger inte mycket för erbjudandet.
– Det blir en skrivning på ett papper som ser bra ut, för de flesta av oss har hus och man kan ju inte bara lämna huset och flytta till Vetlanda till exempel

Överkapacitet
Inwidos VD, Mikael Carleson, säger att företaget har en överkapacitet och att konkurrensen är tuff. Därför vill företaget koncentrera sin tillverkning till södra Sverige
– Beslutet är inte direkt kopplat till prestationen i Bjurträsk utan det är en del i en större översyn av produktionskpaciteten för Inwido Sverige, säger Mikael Carleson. 

I morgon, onsdag, startar MBL förhandlingarna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista