Mikael Lindfors, socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö. Foto: Peter Öberg/SR.
Mikael Lindfors, socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö. Foto: Peter Öberg/SR.
Norsjö

Kommunalrådet i Norsjö: Som en blixt från en klar himmel

3:23 min

70 personer förlorar jobben när fönstertillverkaren Inwido lägger ner sin fabrik i Bjurträsk utanför Norsjö.


Kommunledningen i Norsjö fick informationen av Inwidos företagsledning i går eftermiddag, och kommunalrådet Mikael Lindfors säger så här om beslutet.
– Oövertänkt och tragiskt och man blir oerhört nedstämd när dom tar sådana här beslut.

Mikael Lindfors menar att han fått signaler om att Inwidos fabrik har haft hög beläggning.
– Det här kom som en blixt från en klar himmel och vi vet ju att dom har gått övertid och att dom har haft jättemycket jobb där, säger Mikael Lindfors.

100 år
Träindustrin i Bjurtäsk har en mer än 100 årig historia med olika ägare, och i takt med konjunkturförändringar har det kommit både nedläggningsbeslut, permitteringar och nyanställningar. Men nu verkar det som en lång era av träindustri i Bjurträsk är över.
– Personligen tror jag att det ska mycket till att dom (Inwido) ska ändra sig men självklart ska vi jobba för det, säger Mikael Lindfors.

MBL
I morgon startar MBL förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Inwido äger fastigheterna på nästan 20 tusen kvadratmeter och företagets besked är att fabriken ska tömmas på utrustning. Och enligt Mikael Lindfors så är Inwido inte intresserade av att äga lokalerna.
– Så om det kommer en aktör som ville starta produktion så är dom inte ovilliga att sälja lokalerna.
– Det man möter i Bjurträsket är mycket frustration, samtidigt säger dom att nu måste vi göra något, nu måste vi gå framåt och hitta nytt, säger Mikael Lindfors.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista