En av stugorna i Gafsele, som nu hyrs ut. Foto: Privat
En av stugorna i Gafsele, som nu hyrs ut. Foto: Privat
Åsele

Företagare vill fylla tomrummet efter värdshuset i Åsele

"Sorgligt att det inte finns ett hotell"
1:35 min

Åsele förlorade nyligen sitt enda stora hotell, Wärdshuset, när det blev asylboende. Det har lett till att andra företagare nu satsar.

Alban Regnoult som hyr ut stugor i Gafsele, två mil från Åsele, har normalt stängt under hösten och våren, men nu har han extra öppet och har fått helt nya gäster. Han ser det som sin plikt att erbjuda rum i kommunen.

- Det är sorgligt att det inte finns ett hotell. Det finns ett behov, säger han.

Egentligen skulle han ha stängt fram till maj, med undantag av jul och nyår. Men nu kommer han att ha öppet. 

Nya gäster är bra för affärerna, medger Alban Regnoult. Det har det ringt kunder som han aldrig haft tidigare. Inte utländska gäster som bor en vecka för att jaga eller fiska utan svenskar som jobbar tillfälligt i trakten.

Det finns också andra företagare som hyr ut många rum nära Åsele. I Fredrika, sex mil från Åsele, finns ett hotell med 60 bäddar, men Helmut Haidic på hotellet har hittills inte fått fler gäster sen värdshuset stängde i Åsele

I Gafsele smider Alban Regnoult planer på att kanske utöka sin verksamhet och fylla tomrummet efter Åsele Wärdshus. Men skrattar och är hemlighetsfull med sina planer:

- Det måste förbli hemligt just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".