Sedlar. Foto: Riksbanken.
Foto: Riksbanken

Finansiering nyckeln till testbana för tåg

1:15 min

Planerna på en bana för tågtester mellan Jörn och Arvidsjaur står och faller med finansieringen.

Frågan är om det går att få fram de pengar som krävs, cirka 1,8 miljarder kronor.

Skellefteå kommun har satsat mest av alla parter på förstudien om testbanan och så här säger kommunalrådet Lorens Burman (S) om hur arbetet med att hitta pengar går.

– Dels är det en privat stor finansieringsdel i detta, och här förs det samtal, och jag vet att de har varit väldigt fruktsamma och det är viktigt att vi har en stor del av det privata näringslivet som medfinansierar.

Den privatfinansierade insatsen beräknas till 800 miljoner kronor som ska användas för att bygga testhallar, hotell och infrastruktur kring testbanan.

Men därutöver behövs cirka en miljard kronor för att bygga en helt ny järnväg på den gamla banvallen mellan Jörn och Arvidsjaur och förhoppningen är att staten ska stå för den kostnaden.

– Med tanke på hur projektet har utvecklats, att det finns en god dialog med det privata och att det kan finnas pengar där, tryggar men de delarna och tågtillverkarna visar stort intresse för det här så är det här en oerhört intressant fråga för staten, regeringen och departementen, säger Lorens Burman.

Flera statsråd har uppvaktats om planerna på en testjärnväg.

- Det mininstrarna säger är det här är ett oerhört intressant projekt.

Är de också villiga att satsa pengar?

– Jag har ju inte varit i den diskussionen med ministrarna om de är redo att satsa pengar, i det här läget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista