Dödsolyckan i Fredrika. Foto: Adam Timander/Sveriges Radio
Foto: Adam Timander/Sveriges Radio
Fredrika

Utreder om polisen begick tjänstefel vid biljakten

Chefsåklagare Håkan Roswall inleder nu en förundersökning avseende misstanke om tjänstefel av polisens agerande i samband med polisjakten utanför Fredrika.

Det var den femte november biljakten startade i Örnsköldsvik i samband med en trafikkontroll. Polisbilen körde i hög hastighet efter en stulen bil. Båda fordonen kraschade i en sjö nära Fredrika, och en polis omkom och en skadades allvarligt.

Det pågår just ny tre utredningar om händelsen.

Den första leds av Chefsåklagare Håkan Roswall, vid särskilda åklagarkammaren. Det är en förundersökning angående misstanke om tjänstefel av polisens agerande i samband med polisjakten. De utreder också även eventuella kopplingar till arbetsmiljölagstiftningen, alltså utredning kring en arbetsplatsolycka.

På grund av förundersökningssekretess kring händelsen vill åklagaren inte berätta mer än att han kommer att bedriva arbetet i samarbete med polisen i Västerbotten.

Den andra utredningen gäller själva trafikolyckan och leds av trafikenheten i Umeå.

Slutligen pågår också en polisutredning mot den 25-åriga mannen som körde den jagade bilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".