Hovrätten för övre Norrland i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Hovrätten för övre Norrland i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

Morddomen står fast i Elin Falk-fallet

Hovrättsråd: Den förlust av omdöme man får vid berusning är ju inte ursäktande
1:30 min

I tingsrätten fälldes ex-sambon till livstids fängelse för mord. Hovrätten lät sig inte övertygas av försvaret att mannen inte visste vad han gjorde.

Inför rättegången i hovrätten lät försvaret göra en psykiatrisk bedömning, som tvärtemot den stora rättspsykiatriska undersökningen, anser att mannen inte visste vad han gjorde utan befann sig i ett psykotiskt tillstånd.

Han är ingen våldsam person, inte ens när han dricker alkohol, sa försvarsadvokaten Christian Oxhamre i slutplädering i hovrätten. Han har inte haft något uppsåt, menar försvaret och ville att klienten skulle frikännas.

– Det är förstås en besvikelse, säger mannens advokat Christian Oxhamre om hovrättens fällande dom. Nu ska han och hans klient gå igenom domen noggrant och se vilka handlingsalternativ vi har, säger Oxhamre.

Hovrättens bedömning går på åklagarens linje, och anser honom vara fullt ansvarig för sina handlingar.

Åklagare Axel Holmbergs slutplädering gick ut på att visa att den rättspsykiatriska utredningen som gjorts smäller högre. Utredningsteamet kom fram till att mannen inte hade någon allvarlig psykisk störning, men inte heller någon mindre psykisk störning. Bland annat träffade en specialistläkare mannen under tio samtal på en timme vardera, plus att han har observerats på dagarna. Detta att jämföra med specialisten som försvaret anlitat och som träffat den mordmisstänkte under 2,5 timme plus 30 minuter.

I domen resonerar rätten att precis som andra personer som med våld tar livet av en annan människa har gärningsmannen förlorat besinningen. Att han gjort det beror enligt hovrättens mening på att han befunnit sig i en livskris och varit påtagligt berusad av alkohol, och inte på att han lidit av någon straffrättsligt relevant psykisk störning. Bristande omdömesförmåga eller impulskontroll är inte samma sak som att inte vara medveten om sitt handlade, skriver rätten.

Förutom de psykiatriska utlåtandena har man också lyssnat på vad vittnen berättat om hur mannen varit och vad han sagt tiden närmast före mordet. Och här anser rätten att han varit medveten om sitt handlande, att han till exempel kunnat samtala och svara på frågor. Det finns inget som talar att han hade så bristande verklighetsförankring att han inte begrep konsekvenserna av sitt handlande, anser rätten.

Livstids fängelse blir straffet för den 30-årige man som tidigare var sambo med Elin Falk. Hovrätten anser att det är försvårande att mordet begåtts mot hans tidigare sambo, som också är hans barns mor. Till följd av mannens handlande har hans barn i praktiken berövats båda sina föräldrar, skriver hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".