Konsumentupplysning

Småföretag luras på pengar

2:37 min

Småföretagare får brev som handlar om bolagsupplysning eller nummerupplysning, men det visar sig handla om blufföretag.

Oseriösa företag med säte i Estland skickar ut formulär med uppgifter som företagare i Sverige ska komplettera. Det handlar om bolagsupplysning och telefonupplysning. Bluffmakare som varit igång tidigare, men som nu förfinat sina metoder.

Problemet är att det ser ut som myndighetspapper och många fyller i uppgifter och ser först när det kommer en faktura att det hela inte står rätt till. Då får Karin Lindmark på Konsument Skellefteå samtal från personer som drabbats.

− Många läser inte det finstilta, utan har fyllt i uppgifterna i tron om att det är en myndighet som vill ha uppgifterna.

Men många organisationer, som till exempel Svensk Handel och Företagarna vill också få stopp på de oseriösa företagen och hjälper gärna till. Det gäller nämligen att bestrida fakturan och vara noga med en skriftlig uppsägning och avsluta med dagens datum berättar Karin Lindmark. Även att det står dagens datum på uppsägningspapperet. Det är för att annars gäller det påstådda avtalet i två år och det blir då många tusenlappar. Småföretagare i landet har ringt och känner sig oroliga för vad som nu ska hända:

− Bestämmer man sig för att bestrida fakturan in i kaklet så riskerar man inte att få någon betalningsanmärkning. För skumraskföretagen är svartlistade. Men ta kontakt med din kommunala konsumentvägledare för råd och stöd om hur du går vidare säger, Karin Lindmark.