Landstinget och flera kommuner i Västerbotten investerar i fossilbolag. Bilden är ett montage. Foto:/Sveriges Radio
Landstinget och flera kommuner i Västerbotten investerar i fossilbolag. Bilden är ett montage. Foto:/Sveriges Radio
P4 granskar

Landsting och kommuner investerar i olja

Naturskyddsföreningen: "Det rimmar illa"
1:37 min

Shell, Exxon och Chevron. Det är några av de oljebolag som landstinget och länets kommuner investerar pengar i.

Är det rätt att kommuner och landsting investerar i oljebolag? Skriv till oss på p4vasterbotten@sverigesradio.se

Det visar P4 Västerbottens granskning.

Om bara en vecka börjar FN:s stora klimatmöte i Paris där politiker från hela världen ska fatta beslut kring hur den globala uppvärmningen ska stoppas.

Landstinget och de flesta kommunerna i Västerbotten har egna klimatmål och -strategier, där man betonar vikten av att minska sin klimatpåverkan.

Lycksele har en klimatstrategi där det står att kommunen ska bidra till att minska de globala utsläppen av växthusgaser.

Samtidigt har Lycksele kommun bland annat placerat pengar i Shell och Chevron, två av världens största oljebolag, genom sin fondportfölj. Kommunen har också obligationer för drygt 2 miljoner kronor i danska A.P. Møller-Mærsk, som har oljeriggar i Nordsjön.

Lilly Bäcklund, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Lycksele, säger att det är kommunens placeringspolicy som styr:

- Och där har vi i dagsläget inte pekat ut just miljön som ett urvalskriterium. Men det finns kanske anledning att se om vi ska revidera den policyn, säger hon. 

Men Lilly Bäcklund är inte principiellt emot att kommunen investerar i oljebolag:

- Det behöver inte vara av ondo. Det finns företag där som gör bra saker på forskningsområdet, och det är inte fel att vara med och stötta det, säger hon. 

Torgny Forsgren, som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Lycksele är kritisk till kommunens innehav i oljebolag.

- Det ser vi väldigt negativt på. Framför allt i skenet av klimatstrategin. Man säger sig vilja göra något för att förbättra klimatet, men det här med fondförvaltningen har man tydligen glömt bort helt och hållet.

Lycksele är inte ensamma i länet om att placera pengar i oljebolag. P4 Västerbotten har också hittat fonder med innehav i världens största oljebolag Exxon, hos Vännäs kommun och Västerbottens läns landsting, som har som mål att bli Sveriges klimatsmartaste landsting.

Ian Hamilton, doktorand knuten till Handelshögskolan i Umeå säger att frågan om ansvarsfulla investeringar är komplex. Han menar att kommunerna måste bli mer insatta i vilka bolag de investerar i, och hur bolagen agerar.

- Min spontana reaktion är att man inte är det idag. Här bör kommunerna och landstingen göra nåt. De har ett ansvar för sina medborgare, då den här frågan blir allt större i samhället. 

Tycker du att kommunerna borde sälja sina innehåll i fossil- och oljebolag för miljöns skull?

- Jag tror inte man ska sälja allt. Det kan vara en farligt strategi. Man ska vara insatt och titta på vissa tillgångar där man kan sälja, säger han. 

Sveriges Radio har totalt granskat 117 kommuner och 15 landsting. De flesta, närmare hundra, av de granskade kommunerna och landstingen har tagit fram egna klimatmål där de vill begränsa sin klimatpåverkan genom att använda mindre fossila bränslen som olja, kol och gas.

Samtidigt har samtliga av de granskade landstingen och regionerna och hälften av de granskande kommunerna med egna kapitalinvesteringar, miljontals kronor i fonder där oljebolag som Shell, BP, Gazprom och Lundin Petroleum ingår.

Så gjorde vi granskningen

Sveriges Radios lokala kanaler har begärt ut listor över kapitalplaceringar från över 100 kommuner samt 15 landsting och regioner.

I Västerbotten har vi tittat på fondportföljerna hos de största kommunerna samt landstinget.

Landstinget hade 28 oktober 1 237 miljoner kronor placerade i SEB:s obligationsfond Etisk Global Indexfond. En av de största innehaven i den fonden är Exxon Mobil, världens största olje- och gasföretag. Pengarna är avsatta för att hantera den ej finansierade pensionsskulden som kommer från tiden före 1998.  Lycksele kommun hade 30 september obligationer för drygt 2 miljoner kronor i A.P. Møller-Mærsk A/S, ett danskt bolag som har oljeriggar i Nordsjön. Kommunen har också placerat nära 10 miljoner kronor i två av Nordeas strukturfonder Globala bolag och Europeiska bolag, där fossilbolagen Shell och Chevron ingår. Totalt utgör de här placeringarna omkring 2,9 procent av de drygt 100 miljoner kronor som kommunen har placerat. De pengar man investerat i fonder är främst intäkter från när kommunen sålde ett energibolag för ett antal år sedan.  


Vännäs kommun hade 30 september i år 12 miljoner kronor i Handelsbankens fond Global Index Criteria, där världens största oljebolag Exxon ingår. 


Umeå kommun har en pensionsstiftelse hos fondbolaget Agenta, där pensioner för pensionärer födda 1935 och tidigare är tryggade. Agenta uppskattar att 1-2 procent av innehavet i bolagets utländska aktier är i fossilbolag. 


Skellefteå kommun har bestämt att man inte ska ha placeringar i aktier eller fonder. 

Följ hela granskningen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".