P4 granskar

Landsting och kommuner investerar i olja

1:37 min

Shell, Exxon och Chevron. Det är några av de oljebolag som landstinget och länets kommuner investerar pengar i.

Är det rätt att kommuner och landsting investerar i oljebolag? Skriv till oss på p4vasterbotten@sverigesradio.se

Det visar P4 Västerbottens granskning.

Om bara en vecka börjar FN:s stora klimatmöte i Paris där politiker från hela världen ska fatta beslut kring hur den globala uppvärmningen ska stoppas.

Landstinget och de flesta kommunerna i Västerbotten har egna klimatmål och -strategier, där man betonar vikten av att minska sin klimatpåverkan.

Lycksele har en klimatstrategi där det står att kommunen ska bidra till att minska de globala utsläppen av växthusgaser.

Samtidigt har Lycksele kommun bland annat placerat pengar i Shell och Chevron, två av världens största oljebolag, genom sin fondportfölj. Kommunen har också obligationer för drygt 2 miljoner kronor i danska A.P. Møller-Mærsk, som har oljeriggar i Nordsjön.

Lilly Bäcklund, som är socialdemokratiskt kommunalråd i Lycksele, säger att det är kommunens placeringspolicy som styr:

- Och där har vi i dagsläget inte pekat ut just miljön som ett urvalskriterium. Men det finns kanske anledning att se om vi ska revidera den policyn, säger hon. 

Men Lilly Bäcklund är inte principiellt emot att kommunen investerar i oljebolag:

- Det behöver inte vara av ondo. Det finns företag där som gör bra saker på forskningsområdet, och det är inte fel att vara med och stötta det, säger hon. 

Torgny Forsgren, som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Lycksele är kritisk till kommunens innehav i oljebolag.

- Det ser vi väldigt negativt på. Framför allt i skenet av klimatstrategin. Man säger sig vilja göra något för att förbättra klimatet, men det här med fondförvaltningen har man tydligen glömt bort helt och hållet.

Lycksele är inte ensamma i länet om att placera pengar i oljebolag. P4 Västerbotten har också hittat fonder med innehav i världens största oljebolag Exxon, hos Vännäs kommun och Västerbottens läns landsting, som har som mål att bli Sveriges klimatsmartaste landsting.

Ian Hamilton, doktorand knuten till Handelshögskolan i Umeå säger att frågan om ansvarsfulla investeringar är komplex. Han menar att kommunerna måste bli mer insatta i vilka bolag de investerar i, och hur bolagen agerar.

- Min spontana reaktion är att man inte är det idag. Här bör kommunerna och landstingen göra nåt. De har ett ansvar för sina medborgare, då den här frågan blir allt större i samhället. 

Tycker du att kommunerna borde sälja sina innehåll i fossil- och oljebolag för miljöns skull?

- Jag tror inte man ska sälja allt. Det kan vara en farligt strategi. Man ska vara insatt och titta på vissa tillgångar där man kan sälja, säger han. 

Sveriges Radio har totalt granskat 117 kommuner och 15 landsting. De flesta, närmare hundra, av de granskade kommunerna och landstingen har tagit fram egna klimatmål där de vill begränsa sin klimatpåverkan genom att använda mindre fossila bränslen som olja, kol och gas.

Samtidigt har samtliga av de granskade landstingen och regionerna och hälften av de granskande kommunerna med egna kapitalinvesteringar, miljontals kronor i fonder där oljebolag som Shell, BP, Gazprom och Lundin Petroleum ingår.