Oljeraffinaderi. Foto: Jason Bronis/TT
Oljeraffinaderi. Foto: Jason Bronis/TT
P4 granskar

Dina pensionspengar investeras i olja

KPA:s hållbarhetschef: "Stannar vi kvar i bolagen kan vi påverka"
0:32 min

Alla länets kommuner och landstinget är med och äger ett pensionsbolag som placerar pengar i oljebolag som BP och Shell. 

Igår kunde P4 Västerbotten avslöja att landstinget och kommuner i länet investerar pengar i oljebolag. Idag kan vi berätta att landstinget och alla länets kommuner är med och äger ett pensionsbolag som också det placerar pengar i oljebolag. Detta trots att man har miljöpolicys som säger att man ska minska sin klimatpåverkan.

Det handlar om pensionsbolaget KPA som förvaltar mycket av dom tjänstepensionspengar som kommuner och landsting betalar in. KPA Pension ägs till 40 procent ägs av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Bara landstinget betalade förra året in 734 miljoner för de anställdas tjänstepensioner.

De som inte gör ett aktivt val, får sin tjänstepension placerad i en traditionell försäkringen, där man alltså investerar i oljebolag.  

Eva Axelsson som är hållbarhetschef på KPA Pension menar att det är bra att man placerar pengar i oljebolag som BP och Shell.

– Genom att placera pengar i bolagen kan vi vara med och påverka dem. Säljer vi av innehaven kan vi inte ta det miljöansvar som vi gör genom att vara en ansvarsfull ägare, säger hon.

Robert Winroth (MP) är landstingsråd i Västerbotten med särskilt ansvar för miljö- och hållbarhetsfrågor. Han tycker inte att det är bra att landstinget är med och äger ett bolag som placerar i fossilbolag. 

- Fick jag önska skulle vi bara placera i etiska och hållbarhetsinriktade fonder. Vi enskilda landsting har ett stort ansvar, och det ska vara en självklarhet att vi tar det här ansvaret. 


Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".