Skellefteå

Stopp för järnsand kan orsaka varsel

1:26 min

Stoppet för att sälja Rönnskärsverkens järnsand kan innebära minskad produktion och färre anställda– Vi kan inte producera lika mycket koppar och då måste vi ju minska med folk också, säger Roland Antonsson som är Metalls klubbordförande på Rönnskärsverken.


Järnsand
Järnsand, eller granulering som den också kallas, är en restprodukt som uppstår när Boliden tillverkar koppar ute på Rönnskärsverken. Den innehåller höga halter av olika metaller.
Sanden har tidigare klassats som en restprodukt och använts som fyllnadsmaterial för olika markarbeten av bland annat Skellefteå Kommun. Men nu har Länsstyrelsen klassat järnsanden som avfall och för att använda den krävs miljötillstånd. Och Roland Antonsson menar att Boliden borde få tid att ställa om produktionen för att minska mängden järnsand.
– Jag tror säkert att vi klarar att lösa det här men bekymret är att vi inte får någon tid att försöka lösa det, det ska ske här och nu. Det kanske finns en lösning men det kan ligga några år bort, säger Roland Antonsson.

Högarna växer
Ett års kopparproduktion ute på Rönnskär ger drygt 200 tusen ton järnsand. Just nu lagras den inne på den halvö som Rönnskärsverken ligger, och högarna växer snabbt.
– Tyvärr är det här vår största utmaning just nu att vi inte blir av med järnsanden. Vi har kanske plats ute på Rönnskär för att lägga ett år till, säger Roland Antonsson.