En tjej håller i en mobiltelefon
Det är olagligt att försöka lura bostadssökande att betala för hyreskontrakt. Foto: Olov Antonsson
Lägenhetsbedrägerier

Bostadsbedrägerier ökar i länet

"Skicka pengar till en engelsk bank"
1:15 min

Lägenhetsbedrägerier ökar i takt med bostadsbristen. I Västerbotten sker ungefär 15 anmälningar per år, men polisen är säker på att det finns ett mörkertal.

Lägenhetsbedrägerier ökar i och med bostadsbristen och studenter är den mest utsatta gruppen. Polisen menar att det finns ett mörkertal, de som blivit utsatta för lägenhetsbedrägerier kanske inte vill anmäla för att de skäms över att ha blivit lurade.

– Jag tror lägenhetsbedrägerierna kommer att fortsätta så länge bostadsbristen finns, och i Umeå kommer det att öka, säger Jan-Erik Andersson, förundersökningsledare för bedrägerigruppen i Västerbotten.

– En kille från England påstod att han hade en lägenhet i Umeå och ville att jag skulle skicka pengar till en engelsk bank, säger Erik Egelius, student i Umeå.


Har du varit med om att någon försökt lura dig när du sökt bostad? Hör av dig till vår publikredaktör på 090-17 17 72 eller skriv till p4vasterbotten@sverigesradio.se

Så skyddar du dig mot lägenhetsbedrägerier

  • Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.
  • Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.
  • Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
  • Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad.
  • Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott
  • Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster
  • Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri.

Källa: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".