Inge Lindström Överklinten fiskar i Rickleån. Foto Anders Wikström SR
Inge Lindström Överklinten fiskar i Rickleån. Foto Anders Wikström SR
Laxälvarna

Laxen förökar sig snabbt

Fantastisk ökning av laxungar
1:31 min

Nu ökar laxen också i de älvar där det varit minst lax tidigare. I Öreälven, Sävarån och Rickleån har Länsstyrelsen hittat fem gånger fler laxungar i år än i tidigare undersökningar.

Fiskepolitiken har ändrats ända upp till EU-nivån och det fiskas betydligt mindre efter lax i havet nu än tidigare. Effekten blir att fler laxar kommer upp i älvarna för att leka. Det har man sett i bland annat Vindelälven på senare år. Fiskekologen Stefan Larsson tror att de svagaste laxälvarna fått vänta längst på ökningen. Ökningen har en tröghet och i år syns det i alla våra 8 laxälvar, säger han.

Havsöringen har däremot minskat på de platser där tätheten på laxyngel undersöks men Stefan Larsson tror inte att havsöringen har försvunnit. Vår teori är att öringen flyttar till nya lekplatser när det kommer mer lax, säger han. Det bekräftas också av rapporter från sportfiskare som inte upplever att havsöringen minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".