Boliden

Magnus Norell: Det finns väldigt många frågetecken

3:53 min

Terrorforskaren Magnus Norell är skeptisk till underlaget för misstanken mot den person som greps som misstänkt terrorist i Boliden.– Det finns stora frågetecken här kring vad som egentligen har hänt, säger han till Ekot

- Det är ju lite anmärkningsvärt. De första uppgifterna sa att han kommit till Sverige ganska nyligen. Han framställdes ändå som en farlig person, eftersom man höjde hotnivån från en trea till en fyra. Då känns det ju lite märkligt att han skulle ha varit här sedan i september och att hans namn stod på dörren. Det känns inte som att man försöker undvika att bli upptäckt då, säger han. 

Han anhölls ju i sin utevaro i tisdags och greps först igår. Vad säger det om hur utredningen har gått? 

- Jag vet inte om man kan säga så mycket om det. Rimligtvis borde det ha dykt upp någonting som gör att blir misstänkt och ska anhållas i sin frånvaro. Det är svårt att säga så mycket om det, men att han var såpass offentlig att hans namn stod på dörren där han bodde och att han dessutom återvänder till sitt hem om han nu har gjort något som polisen inte gillar - det känns väldigt märkligt måste jag säga. 

Varför är det märkligt?

- Om han är misstänkt för allvarliga terrorbrott, vilket man får anta eftersom man höjer hotnivån på grund av honom, får man väl anta att han själv är medveten om att han är på väg att göra något som inte är helt i enighet med Svea rikes lag. Då är det väl också troligt att han försöker hålla sig undan, då återvänder man väl inte till stället där man bor och där ens namn står på dörren. Det är väl det första stället som polisen letar på i så fall. Det känns som att det finns stora frågetecken här kring vad som egentligen har hänt och hur farlig han var. Det är svårt att säga något om det utan några uppgifter.

Vad kan det vara för information som man har haft kring honom som gör att man i det första läget reagerade och sedan anhöll honom?

– Det är en bra fråga. Jag är ganska kritisk mot den här hotnivåskalan, jag tror att det är ett trubbigt och obra instrument. Men en sådan uppgift måste ju vara ganska allvarlig eftersom man höjer hotnivån, det talar ju om allvarliga hot. Annars skulle man ju inte vidta en sådan här åtgärd.

– Vi vet inte vad det kan vara för uppgifter, men min poäng är att - eftersom det var så allvarliga uppgifter - så verkar det märkligt att personen återvänder hem om han är ute efter att begå ett så pass allvarligt brott. Det skaver lite här.