Polismän och polisbilar framför radhus i Boliden. Foto: Robert Granström/TT.
Polisinsats i Boliden på torsdagskvällen. Foto: Robert Granström/TT.
Boliden

Fortsatt kritik mot Säpo efter gripande av terrormisstänkt

"Valde att ta risken att hamna i en konfrontation"
1:48 min

Nu kommer mer kritik mot att Säpo öppet gick ut med att man jagade den terrormisstänkte man som greps på en flyktingförläggning i Boliden. Advokat Tomas Olsson som haft flera terrormisstänkta klienter ifrågasätter Säpos agerande.

– Det som jag tycker är anmärkningsvärt det är att man valde att ta risken att hamna i en konfrontation med påstådda jihadister istället för att använda sig av ett överraskningsmoment och försöka gripa dem diskret nu när det varit så lätt att identifiera dem, säger advokat Thomas Olsson.

I torsdags kväll greps som 22-årige Moder Mothama Magid, som varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags, på ett asylboende i Boliden i Västerbotten.

Han är nu anhållen, skäligen misstänkt för förberedelse av terroristbrott.

Ekot har i dag sökt mannens advokat Ola Salomonsson utan resultat. Men till Aftonbladet säger han i en kort paus i förhören att han upplever att 22-åringen nekar till brott.

Senast i morgon klockan 12 måste vice chefsåklagare Hans Ihrman besluta om han ska begära den misstänkte häktad eller inte.

På sin Facebooksida har 22-åringen öppet angett att han befinner sig i Boliden och hans namn stod också på ytterdörren till flyktingboendet. Många frågar sig varför om han nu planerade att begå terrorbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".