Bostadsområdet Röda torget i Boliden. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Bostadsområdet Röda torget i Boliden. Foto: Olov Antonsson/Sveriges Radio
Boliden

22-åringens vän: De skrek polis, polis, polis

1:13 min

Chock, rädsla - och till sist lättnad. Nu berättar en vän till 22-åringen i Boliden om Säpos insats.Kompisen fick sin lägenhet stormad, och togs in till förhör.

Det var i torsdags som polisen gjorde sin insats mot 22-åringen Magids grannar och vänner i området som kallas Röda torget i Boliden, där många asylsökande bor. 

- De bröt upp dörren och skrek "polis, polis, polis". De hade vapen och gjorde en razzia, säger vännen, som vi intervjuat med hjälp av en arabisk tolk.

Var du rädd?

- Ja, absolut.

Mannen är en irakier som kom till Boliden samtidigt som 22-åringen i september i år. Han söker asyl i Sverige. 

De träffades i Migrationsverkets lokaler i Märsta och blev goda vänner. Han beskriver 22-åringen som en snäll och språkbegåvad person som brukar hjälpa andra flyktingar i Boliden med översättningar.

Efter att polisen gått in i lägenheten togs kompisen in till polishuset i Skellefteå för förhör. Det var skrämmande först, men han säger att han blev bra och schysst behandlad av polisen.

Polisen ville veta vad han kände till om 22-åringen. Han fick information om att han hade samma rättigheter som alla andra svenskar, och att det bara handlade om ett förhör.

Men det kom som en chock när han insåg vad 22-åringen, var misstänkt för.

- Vi blev alla chockade, inte bara jag, utan hela området.

Det var en stor lättnad och glädje när 22-åringen  släpptes fri på söndagen, helt friad från misstankar.  Själv var kompisen hela tiden säker på att 22-åringen var oskyldig.

- Han flydde på grund av terrorgrupperna. Han hatar dem - hur skulle han kunna tillhöra dem?

Enligt Aftonbladet ringde 22-åringen till sina vänner i Boliden på söndagen. 

-Jag mår bra, säger han enligt Aftonbladet.

Mannen kan ha en hotbild mot sig och han har fått hjälp med boende av myndigheterna, sedan vice chefsåklagare Hans Ihrman vid lunchtid på söndagen släppte honom som rentvådd från alla misstankar om förberedelse till terrorbrott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista