Boliden

Säpo hjälper 22-åringen med boende

12 min

Säpo hjälper nu den tidigare misstänkte 22-åringen med ett nytt boende. Det säger mannens advokat Ola Salomonsson.

– Jag anar att det inte går att ta sig tillbaka till bostaden i Boliden och fortsätta utan man måste antagligen ha ett arrangemang för det närmaste tiden även om det är han själv förstås bestämmer och råder över det. Men jag hörde i går att de erbjöd honom hjälp för att lösa den här första akuta tiden efter frisläppandet. Vad som hänt med det har jag ingen information om. Men jag vill ändå säga att myndigheterna förstått att situationen är speciell och vill hjälpa honom tillbaks.

Ola Salomonsson blev glad, men inte förvånad, när mannen släpptes igår.

– Nej, jag hade ju följt med i förhören ett antal timmar och skaffat mig en bild. Så jag förstod att det stod och vägde. Förvånad var jag inte.

Hur har gripandet påverkat din klient?

– Jag har inte pratat med honom om det. Men det är klart att det har påverkat honom. Det här har varit stort, det har varit ett väldigt pådrag – det har jag själv som försvarare märkt. Så det är inte enkelt att gå tillbaka till en vanlig vardag igen, det kommer ta lite tid tror jag.

I debatten har många varit kritiska mot att Säpo inte hittade 22-åringen via exempelvis hans facebooksida eller via Migrationsverket där han var registrerad. I stället inleddes en mycket omfattande offentlig polisjakt där namn och bild snart kom ut. Salomonsson har ändå förståelse för Säpos agerande:

– Jag var med i förhörssituationen och jag skulle också tycka att det var allvarlig information. Skulle vi sitta och ha den här diskussionen i Bryssel eller Paris då skulle vi ha mycket större förståelse för att man gör på det här sättet.

– Misstankegraden var bara skälig misstanke, men det gör ju inte den potentiella gärningsmannen mindre farlig. Med det som händer i Europa - vi kan inte utgå från att vi är fredade från det här. Man måste ha en nivå av säkerhet som är väldigt stark.

Finns det något Säpo kunde ha gjort för att minska skadan för din klient?

– Ja, visst hade man kunnat gå mer försiktigt fram. Jag har hört att det var 20-tal man från insatsstyrkan som gjorde ingripandet - det kanske hade räckt med fyra eller fem.  Men ingen visste vid tillslaget om det var en farlig personer eller hur farlig i sådana fall. De personer som Säpo har att göra med är farligare än normal kriminallitet.