Foto: Kenny Bengtsson/TT.
Skatteverket, Skogsvårdsstyrelsen och Domstolsverket har lagt ned eller dragit ner på antalet jobb i de mindre kommunerna. Foto: Kenny Bengtsson/TT.
Ekonomi

Statliga jobb till storstäderna

"Vi tappar skattekraft"
1:53 min

De statliga jobben försvinner i snabbare takt från mindre kommuner än de privata jobben. Det är de större orterna som är vinnare. 

Jobben inom den privata sektorn fördelar sig ungefär likadant mellan de större städerna och de mindre kommunerna 2010 som i början av 2000-talet. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.

Men för de statliga jobben sker det en omfördelning från främst glesbygdskommuner och pendlingskommuner till större orter. Exempelvis har både SJ och Polisen färre statlig anställda på mindre orter i dag.

Totalt har de mindre kommunerna tappat drygt fyra procentenheter av de totala antalet statligt anställda till de större under perioden, säger John Östh på Uppsala universitet, en av forskarna bakom studien.

– Det är den typen av tjänster som har varit riktade mot medborgarna som har migrerat in till de större städerna. Det är frågan just om arbetsförmedling, skattekontor och polisiär verksamhet - det är den typen av verksamhet som i allt större utsträckning flyttar till de större orterna.

– Det rör sig inte om någon justering efter att befolkningen har flyttat in och därför flyttar staten efter. Utan det är snarare det omvända att de statlig jobben flyttar först och kan därför sägas driva urbaniseringen av övriga verksamheten, tillägger John Östh.

Trenden har också fortsatt, påpekar John Östh. Bland annat har Arbetsförmedlingen i år beslutat att lägga ned 34 kontor på mindre orter.

Johan Abrahamsson är kommunstyrelsens ordförande i Mariestad där både Skatteverket, Skogsvårdsstyrelsen och Domstolsverket lagt ned eller dragit ned på antalet jobb.

– De sista 10 åren pratar vi om 300 arbetstillfällen som är kopplade till dem plus det som den privata näringen, advokatkontor och sånt, har medfört, det är en betydande del - snarare uppåt 500 totalt.

Vad får det för betydelse för er?

– Det betyder att vi tappar skattekraft och vår medelinkomst går faktiskt ned när vi tappar akademiska jobb.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".