Victor Lindgren, kortfilmsregissör, Umeå. Foto: Peter Öberg, Sveriges Radio.
Filmaren Victor Lindgren. Foto: Peter Öberg, SR.
Film

Festival uppmärksammar umeåfilmaren Victor Lindgren

Vill skildra dem som inte kommer till tals
3:10 min

Umeå Europeiska Filmfestival är i full gång, och här visas inte minst film från just Västerbotten. Vi har träffat kortfilmsregissören Victor Lindgren från Umeå.

Festivalen visar tre av hans kortfilmer som alla har haft premiär i år.

– Det är väl berättelserna och den naiva tanken om att man kanske kan påverka någonting som driver en att göra film, faktiskt. Det är vissa historier som är viktiga att berätta. Jag är jätteglad att jag fick göra Ta av mig tillsammans med Jana och berätta hennes historia, där man lyfter in mycket om transfobi. berättar Victor.

Hans kortfilm Ta av mig som hade premiär för två år sedan handlar om transpersonen Mikaela, spelad av Jana Bringlöv, som möter en man på krogen och vad som sedan händer när hon berättar sin historia för honom. Den filmen har visats i flera tv-kanaler och prisats med Teddy Award på Berlinale, filmfestivalen i Berlin.

Förra veckan på Stockholms filmfestival fick Victor stipendiet 1 kilometer film. Det består dels av 100 000 kronor från Svenska Filminstitutet, men omfattar också tillgång till kamerateknik, studiotid och annat som behövs för att göra en ny film.

– Det kommer att bli film i sommar. Det är väldigt skönt.

Festivalen i Umeå har i veckan bland annat visat kortfilmen Små små bitar, där Victor Lindgren har haft hjälp av en manusgrupp bestående av ungdomar. Den handlar om Fia, en ung tjej som bor i ett litet samhälle, och som inte alltid kommer överens med sin omgivning, sina kompisar till exempel. Men en dag stöter hon ihop med den orädda Elsa som kör epatraktor. Nu hoppas Victor och hans medarbetare att SVT ska nappa på hans idé att bygga ut Små små bitar till en dramaserie.

Ett annat aktuellt projekt är att göra en film som tilldrar sig i Holmsund någon mil från centrala Umeå, där Victor växt upp. Den har tre parallellhandlingar som bland annat omfattar skildringen av vänskapen mellan holmsundstjejen Elin och Sabina, en romsk kvinna:

– Sabina är i Holmsund för att söka jobb tillsammans med sina två bröder. Det är väl sprunget det här ur att jag tycker att det är möten som jag tycker att Sverige inte klarar av i dag, med främlingsfientlighet och en inskränkthet som växer och som är jättefrustrerande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".