Ekohus, passivhus, klimat, miljö, hus, kassjö. Foto: Adam Timander.
1 av 9
Ekohuset i Kassjö har låg energiförbrukning och belastar klimatet mindre än konventionella hus. Foto: Adam Timander.
ekohus, massugn, värme, husbygge. Foto: Adam Timander.
2 av 9
Jonas Ström bor i huset tillsammans med sin sambo Jennie Jonsén och deras två barn. Här poserar han med husets hjärta - massugnen som förser den 145 kvadratmeter stora byggnaden med värme.
Treglasfönster, eko, klimat, ekohus. Foto: Adam Timander.
3 av 9
En av nackdelarna med huset är att glasen är så isolerade attfrosten får härja fritt vid temperaturändringar och fukt i naturen. Foto: Adam Timander.
Ekohus, kassjö, fönster, norr. Foto: Adam Timander.
4 av 9
Fönstren mot norr är sparsmakade. Här komemr ingen passiv värme från solen. Men i barnens sovrum finns det fönster. Vissa har sneda fönsterkarmar. Foto: Adam Timander.
Vardagsrummet i Ekohuset i Kassjö. Filippa Armstrong i samtal med Jonas Ström. Foto: Adam Timander.
5 av 9
Programledaren Filippa Armstrong och Jonas Ström pratar i vardagsrummet som är lokaliserad i den lilla delen av det L-formade ekohuset. Foto: Adam Timander.
konst, ekohus, klimat, miljö Foto: Adam Timander.
6 av 9
Nytta har förenats med nöja. ”Det ska inte bara vara tekniskt utan också trivsamt”, säger Jonas Ström. Foto: Adam Timander.
ekohus, klimat, miljö,. Foto: Adam Timander.
7 av 9
Det L-formade huset ger en lång korridor. Längst bort är sovrummet som blir svalast. ”Skönt att det inte blir för varmt”, säger Jonas Ström. Foto: Adam Timander.
toa, lera, Kassjö. Foto: Adam Timander.
8 av 9
I badrummet finsn inte bara en toalett som delar på kisset och bajset och tar tillvara på det i sann eko-anda, där finns också ett brunt tak som är gjort av lera från gården. Foto: Adam Timander.
Fönster. Foto: Adam Timander.
9 av 9
Omgivningen var viktig när Jonas Ström och jennie Jonsén valde plats för bygget av deras ekohus. Foto: Adam Timander.
Klimatvecka i P4 Västerbotten

Stig in i eko-huset i Kassjö

1:49 min

Jonas Ström med familj har förenat design och klimattänk i deras ekohus i Kassjö.

Ett L-format hus på 145 kvadratmeter som står i Kssjö ser ut som vilket annat nytt hus som helst. Men det är inget vanligt hus, det är ett ekohus.

Det har byggts med giftfria material och med ambitionen att det ska vara själförsörjande, lågenergiförbrukande och belasta miljön så lite som möjligt.

– Byggbranschen är konventionell och det var svårt att få gehör för idéerna, men vi hittade en hantverkare som delade vår vision och det är honom vi lutat oss mot, säger Jonas Ström som bor här tillsammans med sambon Jennie Jonsén och deras två barn.

Huset förbrukar mycket lite ström och nästan ingen av den går till uppvärmning. En gigantisk massugn eldas en timme om dagen och värmen räcker till hela huset under ett dygn. Veden hugger de själv.

– Man har blivit mer medveten om var energin kommer ifrån. Det är ju jag som hugger och bär in. Så när dörrarna står på glänt ser man kilowattimmarna man själv jobbat för, försvinna ut genom dörren.

Kisset och bajset tas om hand av en särskild toa och används bland annat till kompostering.

Många fönster mot söder och få mot norr hjälper till att värma upp huset under den soliga delen av året.

De många tekniska finesserna gör Jonas Ström och hans familjs hem riktigt klimatsmart men det finns nackdelar.

– Vi får ju åka mycket bil in till Umeå. Jag jobbar hemma en dag i veckan av den anledningen. I framtiden blir det nog en elbil, säger han.

Men i det stora hela trivs familjen i sitt ekohus.

– Vi är väldigt nöjda, med platsen, tomten, byn och själva huset. En myt är klimatsmart boende innebär att man får uppoffra sig mycket, men det är inte alltid så. Dessutom är det väldigt roligt att knyta ihop kretsloppet, säger han och fortsätter:

– Man får en helt annan känsla när man tar hand om sin egen skit.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista