I tiggarnas läger utanför Umeå. Foto: Marie Wenger/Sveriges Radio
Arkivbild från i somras. I tiggarnas läger utanför Umeå. Foto: Marie Wenger/Sveriges Radio

Kyla och sjukdomar slår hårt mot EU-migranter

Emma Åberg: "Vi hinner bara med dem som är mest sjuka"
1:12 min

Nu ber den ideella sjukvårdsgruppen om hjälp. Vinterkyla och sjukdomar tär på EU-migranterna som bor i läger.

– Rent kroppsligt fysiskt så är det mycket urinvägsinfektioner, sår som har att göra med att man sitter mycket, förkylningar, influensa, den typen av ohälsa, som blir mycket värre dessutom när man bor i ett läger utan el och utan rinnande vatten, säger Emma Åberg, sjuksköterskestudent och engagerad i sjukvårdsgruppen.

Sjukvårdsgruppen har funnits i drygt ett år. Gruppen brukar besöka EU-migranterna, se över de mindre krämporna och hjälpa till att kontakta sjukvården när det behövs. Några av migranterna har kroniska sjukdomar, som hjärtsjukdomar och astma, och behöver behandling och förnyade recept. Men för den som inte kan språket eller ens vet var hälsocentralen ligger är det svårt att klara. Den ideella sjukvårdsgruppen söker både vårdutbildade och andra som kan boka tider, skjutsa, följa med som stöd.

– Vi vill ju egentligen jobba mer förebyggande. Att hjälpa till med att alla ska få vaccinationer, att alla barn ska få sina vaccinationer, och kunna jobba mer hälsofrämjande. Men nu blir det egentligen tvärtom att vi hinner bara med dem som är mest sjuka, säger Emma Åberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".