Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå kommun. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå kommun. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.

(V) vill avlasta Malmö med flyktingmottagande

Ulrika Edman (V) om Umeå som ankomstkommun för ensamkommande barn
1:27 min

Under tisdag eftermiddag pågår mötet där det ska avgöras om Umeå blir en av de kommuner som avlastar Malmö/Trelleborg med att ta emot ensamkommande barn. Vänsterpartiet vill svara ja på den frågan.

– Umeå kommun har inte prioriterat flyktingmottagandet under decennier, och nu när frågan har prioriterat sig själv tycker vi att det är dags att kavla upp ärmarna och faktiskt bistå Malmö i deras tuffa situation, säger Ulrika Edman som är gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå kommun.

För ett par veckor sedan när politikerna fick information av tjänstemännen om läget i flyktingmottagandet var det flera av dem som fick ett positivt intryck. Och förutom Vänsterpartiet vill också Centerpartiet säga ja. Men inför dagens möte föreslår tjänstemännen ett nej.

Både folkpartiet och kristdemokraterna avvaktar med ett svar till efter mötet. Veronica Kerr, kd, vill veta vad det är som förändrats innan hon bestämmer sig.

Hans Lindberg, socialdemokrat, skriver att kommunen har gått från 150 flyktingar till 1300 flyktingar i år och personalen går på knäna. Vi klarar inte heller av tak över huvudet, skriver han. Därför avråder förvaltningen att vi ska bli 1 av 5 kommuner som avlastar Malmö. Vi kommer att jobba för att alla kommuner i landet ska ta emot ensamkommande flyktingar inte enbart 5.

Ulrika Edman anser att det går att göra både ock.

– Från nationellt håll har vi ju sagt att vi tycker att EU-länderna ska solidariskt dela på ansvaret för flyktingmottagandet. Nu när Umeå får den här frågan, som en kommun som skulle kunna klara av det, så måste vi solidariskt dela på ansvaret. Och vi tror att det här kan vara väldigt positivt för Umeå, säger vänsterpartisten Ulrika Edman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".