Abborrar och gäddor
Abborrar och gäddor borde också testas. Foto: Örjan Holmberg/SverigesRadio
Storuman

Inga hälsorisker hittade i fisk nära gruvan

Det är inte farligt att äta fisk som kan ha påverkats av utsläpp från Svärtträskgruvan i Storuman.

Klinisk miljömedicin norr har undersökt om de metallhalter som fanns i öring och harr fångade i Gunnarbäcken var skadliga för hälsan.

Klinisk miljömedicin norr har på uppdrag av Länsstyrelsen i Västerbotten undersökt om det finns hälsorisker med att äta fisk från Svärträskgruvans närhet. Fiskarna har fångats i Gunnarbäcken som ligger nära gruvan och ansluter till flera större sjöar. Överläkaren Karl Forsell som har lett undersökningen säger att om de här fiskarna är representativa så finns inga speciella hälsorisker.

Om utsläppen av zink från Svärtträskgruvan hamnar i fisk är det inte farligt. Zink är ett livsviktigt grundämne som bland annat immunförsvaret är beroende av. Om fiskarna hade haft höga halter av kadmium, bly och framförallt kvicksilver hade de däremot varit på plats med en varning. Men de halterna var inte onormala i fiskarna från Gunnarbäcken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".