Blåbär. Foto: Peter Öberg/SR
Foto: Peter Öberg/SR

Problem med blåbärssmak på mjölken

Norrmejerier: SLU ska kolla mjölken med blåbärssmak
3:13 min

Det är inte farligt med blåbärssmaken men den går inte att använda i produktionen, berättar Lars Westman på Norrmejerier.

Det är inte första gången som fenomenet med blåbärssmak på komjölk uppkommer men att så många som tiotalet bönder drabbas samtidigt är unikt.

Den felaktiga smaken är ett bekymmer som ger merarbete för mjölkbönder. De aktuella mjölkgårdarna tar reda på vilka kor som är drabbade genom att lukta och smaka i samband med mjölkningen. Men det har visats sig vara knepigt, då bismaken växer till sig efter en stund.

– Jag förstår om bönderna känner sig förtvivlade då en enstaka ko kan förstöra en hel mjölkning, säger Lars Westman i ett pressmeddelande.

Mer om den blåbärssmakande mjölken i P4 Västerbotten i eftermiddag.

P4 Västerbotten
P4vasterbotten@sverigesradio.se



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".