Från filmen Star Wars: The Force Awakens. Foto: Disney/TT.
1 av 3
Från filmen Star Wars: The Force Awakens. Foto: Disney/TT.
Daisy Ridley spelar Rey och John Boyega spelar Finn i nya Star Wars-filmen. Foto: Disney/TT.
2 av 3
Daisy Ridley spelar Rey och John Boyega spelar Finn i nya Star Wars-filmen. Foto: Disney/TT.
Han Solo (spelad av Harrison Ford) och vapendragaren Chewbacca. Foto: Disney/TT.
3 av 3
Han Solo (spelad av Harrison Ford) och vapendragaren Chewbacca. Foto: Disney/TT.

Världspremiär för Star Wars: The Force Awakens

Roger Wilson: JJ Abrams har återvänt till grundkonceptet
3:54 min

Idag är det premiär för "Star Wars: The Force Awakens", en av de mest emotsedda filmerna i år. Roger Wilson har sett filmen.

Digital repris. Jarl Alfredius om första Star Wars-filmen i Ekot 1977

Vi har förflyttat oss 30 år framåt i tiden, även i filmens egna universum. Och även om Jedins återkomst slutade glatt och optimistiskt, så har ett nytt ondskefullt imperium vuxit fram - och med det även behovet av en ny motståndsrörelse.

Vad är dina intryck av den nya filmen då?

JJ Abrams, som regisserat The Force Awakens var ju också den som försiktigt och respektfullt förnyade Star Trek-konceptet för några år sedan, och nu gör han exakt samma sak med Star Wars, fast lite bättre. Det är kärleksfullt och omsorgsfullt gjort, och jag får känslan av att ett riktigt fan fått chansen att gå in och rätta till allt som gått fel i tidigare upplagor av Star Wars.

Jag tror faktiskt att det här är den första Star Wars-film jag sett som inte spårar ur åtminstone i någon scen och blir tramsig, fånig eller lite kalkonartad. The Force Awakens är betydligt mer självmedveten och jämn.

Och snygg, ljusår från den plastiga datoranimerade känslan som fanns i de senaste Star Wars-filmerna (del I till III). Vissa av fajterna mellan olika rymdskepp är otroligt bra gjorda, och utnyttjar 3d-effekterna.

Kommer Star Wars-fansen att känna igen sig?

Ja, det mesta kommer att kännas oerhört bekant.

JJ Abrams har återvänt till grundkonceptet, den första trilogin som kom på 70- och 80-talen (Del IV-VI). Och i och med det mer av en äventyrsfilm, än de mer fantasyliknande filmerna som gjordes 1999 och framåt. Ja, det känns faktiskt så pass välbekant att man nästan kan säga att det här är ett slags säga att det här är en sorts kombination av en nyinspelning och fortsättning på de tidigare fimlerna.

Det finns mängder av referenser till de tidigare filmerna, och man har återvunnit en hel del när det gäller handling och motiv - även man gjort en ny twist och skruv på dem. Och moderniserat förstås.

Vi har ju till exempel ett nytt ont imperium, men som nu kallar sig för The First Order. VI har en ny android som heter BB-8, och som på alla sätt är en ny R2-D2. Och så har vi en ny stentuff hjälte, som är kvinna den här gången, Rey, spelad av Daisy Ridley.

I den här filmen är ju också skådespelarna från de första tre filmerna med, till exempel Carrie Fisher. som spelar prinsessan Leia, och Harrison Ford i rollen som Han Solo, hur tycker du de klarar sig här?

Jag skulle vilja se den här filmen som ett slags överräckande av en stafettpinne där det äldre gardet lämnar över till en ny generation. Harrison Ford som Han Solo storspelar tycker jag. Otroligt kul att se honom i den här rollen.

Men jag hade gärna velat se mer av Carrie Fischer, som spelar prinsessan Leia. Och även Max von Sydow som har en liten roll.

Du låter ganska positiv, hur skulle du vilja sammanfatta dina intryck av "The Force Awakens"?

För mig är det här den perfekta moderniseringen av Star Wars-konceptet. Men när filmen var slut så kände jag mig ändå lite snopen.

För jag saknade det nya greppet, något revolutionerande som skulle föra Star Wars in i framtiden. Nu blev det här en uppföljare som blev lite väl trogen sitt förflutna för sitt eget bästa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".