Äldre kvinna tar ut pengar i en bankomat. Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson/TT

PRO ser flyttad rånrisk med kontantlösa banker

PRO: Det är rånrisk på butiker och framför bankomaten
1:41 min

Fler och fler banker slutar hantera kontanter och risken för rån flyttar till handel och privatpersoner, befarar PRO.

När bankerna slutar med kontanter brukar säkerheten i att slippa hantera kontanter lyftas fram som en faktor. Men rånrisk försvinner inte, den flyttar bara, anser PRO.

– Det är rånrisk på butiker och det är rånrisk framför allt för de äldre som står framför en bankomat, säger Ulla Holmberg, som är ordförande för PRO Västerbotten.

Sedan 2011 har 65 procent av bankkontoren i Västerbotten slutat med kontanter. Under 2015 slutade ytterligare åtta bankkontor ta emot och lämna ut kontanter. Kvar finns nu bara 18 kontor med kontanter.

– PRO är inte emot modernisering, det är vi absolut inte. Vi satsar stort på utbildning för våra medlemmar när det gäller digitala lösningar.

– Men vi har ju ytterligare problem i glesbygden. Det är ju inte överallt det finns täckning för it-tekniken, säger Ulla Holmberg, ordförande för PRO Västerbotten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".