Skidåkare och skidlift på Åreskutan. Foto: Pontus Lundahl/TT.
1 av 2
Lavinprognoserna kommer till en början omfatta de större områdena med mycket skoter och skidåkare i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Foto: Pontus Lundahl/TT.Foto: Pontus Lundahl/TT
Per-Olov Wikberg i Naturvårdsverket. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Per-Olov Wikberg i Naturvårdsverket. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Nu införs dagliga lavinprognoser

"Har efterfrågats av många"
2:17 min

De första lavinprognoserna över svenska fjällkedjan släpps den 15 januari. 

Med ett antal tusen laviner årligen har behovet av prognoser funnits länge och flera gånger förut har de varit på gång men det är först nu de blir verklighet.

– Förbättrad lavininformation har efterfrågas av många under ett antal år och det vi kommer att göra är att publicera prognoser för lavinfaran för nästa dag och några dagar framåt, säger projektledaren Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Skalar man upp siffrorna för svenska fjällen då rör det sig om minst ett tusen ganska stora laviner per år och kanske vissa år även så många som upp till 10 000, säger han.

Sverige har inte haft dagliga lavinprognoser tidigare på grund av att det inte är någon myndighet som har haft ansvaret. Vid vissa anläggningar har man haft bedömningar kring huruvida lavinrisken varit stor eller inte.

Men nu har Naturvårdsverket fått i uppdrag av regeringen att ha ansvaret för lavinprognoser för svenska fjällen och publiceringarna startar den 15 januari på webbplatsen lavinprognoser.se. Där kommer det finnas information om de närmaste dagarna lavinriskområden.

Under vintern 2016 kommer prognoserna omfatta de större områdena med mycket skoter och skidåkare i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten för att under 2017 även utöka till kommer flera prognosområden.

– Det är de områden där vi absolut flest fjällbesökare och där har vi också väldigt bra lokala lavinexperter som bor och verkar i området kring de orterna så då är det lätt att få tag i kompetens att starta verksamheten, Parallellt pågår ett utbildningsarbete av nya personer som kommer att jobba med andra områden, säger Per-Olov Wikberg.

Under de senaste tio åren har nio personer omkommit i lavinolyckor i Sverige och man vill nu med de dagliga prognoserna minska olyckorna i Sverige men även utomlands.

Projektledaren Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket tror också att dagliga lavinprognoser ska få en pedagogisk effekt.

– Här får man ett väldigt bra kunskapsunderlag för att kunna lära sig mer om laviner i svenska fjällen men även att ta med sig den kunskapen när man åker till andra länder som under lång tid har haft den här typen av lavinprognoser.

Innebär det att ni räknar med att antalet svenskar som dör i lavinolyckor både i Sverige och utomlands kommer att minska?

– Ja det räknar vi med. Och det är vad den internationella erfarenheten också säger att man förebygger ungefär var fjärde lavinolycka, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".