Busshållplats i Umeå med digitala skyltar för realtidsinformation. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Busshållplats i Umeå med digitala skyltar för realtidsinformation. Foto: Lillemor Strömberg/Sveriges Radio.
Busstavlor ur funktion under nyårsaftonen.. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
2 av 2
Busstavlor ur funktion under nyårsaftonen.. Foto: Lillemor Strömberg/SR.

Informationen glappar i realtidssystemet i Umeås lokaltrafik

Bussresenären: Jag missade bussen förut
1:12 min

Fortfarande efter sju år visar inte de digitala skyltarna rätt när bussen kommer till hållplatsen i Umeå.

När kommer bussen, är den försenad? Det ska umeresenärerna få svar på via digitala skyltar vid vissa större busshållplatser. Men helt enkelt är det inte att få korrekt svar.

– Jag missade en buss här förut. Jag gick in för att vänta på bussen, då stod det att det var typ 20 minuter kvar men då kom den alldeles, så jag råkade missa den, berättar Viktoria som skulle med buss 5 mot Strömpilen.

2008 köptes systemet in för 7,5 miljon kronor. Åren har gått, teknik som betalsystem och trafikdatabas har bytts ut, realtidssystemet har uppdaterats.

Nu lämnar bussarna rätt information om var de finns, säger Länstrafikens it-chef. Men ibland når informationen inte skyltarna. Då kan det bli glapp, där informationen på den digitala tavlan till exempel säger att bussen kommer om 13 minuter en längre stund för att sedan uppdateras till att bussen kommer om 5 minuter.

– Nu står det att linje 8 till Tomtebo ska vara här om 13 minuter, men den är uppenbarligen här nu. Och linje 5 till Strömpilen är här om 1 minut står det, fastän det nyss stod att det skulle vara om 23 minuter och sen om 9 minuter, refererar reportern.

– Och nu kommer Strömpilen, säger resenären Viktoria.

– Jag tror inte tiderna stämmer riktigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".