Länskommunikationscentralen i Sundsvall. Foto: Christer Sunesson/SR
Länskommunikationscentralen i Sundsvall. Foto: Christer Sunesson/SR
Norrland

Oro när polisen lägger ner kommunikationscentraler

Fackförbundet ST: Stor belastning på de nya operatörerna
1:37 min

Det finns en oro för att allmänheten drabbas när ny personal ska ha hand om dirigering av alla polispatruller i Norrland.

I maj ska polisens nya ledningscentral i Umeå vara i drift och de som idag finns i Sundsvall, Östersund och Luleå läggs ner. Det sprider oro.

Polispatruller dirigeras till allt mellan bilstölder, småinbrott och grov brottslighet på de nuvarande länskommunikationscentralerna.

Det finns flera farhågor att jobbet nu ska centraliseras till Umeå. Främst att viktig lokalkännedom som finns på orterna går förlorad.

– Folk säger gärna att de står vid den gröna kiosken i hembyn och det kan bli svårare att lista ut var patrullen ska skickas, säger Henrik Mähler på polisen. Så det blir en stor belastning på de nya operatörerna som måste lära sig väldigt mycket, säger han.

Polisledningen har beslutat om de nya regionerna i Sverige för att kunna effektivisera sina resurser men också för att komma närmare vanligt folk.

Men i den här frågan ser det ut att bli tvärtom när polispatruller på 52 procent av Sveriges yta ska dirigeras från en enda ort.

– Just i det här beslutet har jag svårt att se att man kommer närmare medborgarna, säger Henrik Mähler ordförande på fackförbundet ST på polisen i Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".