Enar Jonsson från föreningen URnära hoppas på det nya beskedet från Jordbruksverket. Foto: Erik Iversen/SR Västerbotten
Enar Jonsson från föreningen URnära. Foto: Erik Iversen/SR Västerbotten

Nytt hopp för landsbygdsstöd till Umeåregionen

Jordbruksverket: "Vi arbetar på detta"
0:37 min

Umeåregionen blev bortprioriterad i EU:s stöd för lokalt ledd utveckling för de kommande åren. Nu lovar Jordbruksverket försöka hitta stödpengar till nya projekt. 

Det är Jordbruksverket som fördelar pengarna från EU:s landsbygdsprogram för lokalt ledd utveckling enligt den så kallade Leader-metoden.

Johan Magnusson är enhetschef på Jordbruksverket.

- Vi sätter oss ner förutsättningslöst och tittar på det här. Sen får vi se var vi landar. Jag vågar inte ge några konkreta besked om var det skulle kunna landa, men vi arbetar på detta, säger han.

Jordbruksverket vill bland annat undersöka möjligheten att samarbeta med andra myndigheter, för att hitta finansiering för projekt i Umeåregionen. 

Under den förra stödperioden var Umeåregionens sex kommuner Umeå, Vännäs, Vindeln, Robertsfors, Nordmaling och Bjurholm med i programmet. Totalt genomfördes 107 projekt mellan 2008 och 2015. Bland annat skapades en vandringsled runt Tavelsjön. 

Men förra våren kom en riktig kalldusch: Umeåregionen blir helt utan pengar i den nya stödperioden, som sträcker sig fram till 2022, där drygt 2 miljarder kronor ska fördelas.

48 områden i Sverige godkändes för landsbygdsstöd - 5 bortprioriterades. Umeåregionen var ett av dem. 

Enar Jonsson är engagerad i föreningen URnära som har hanterat projekten i Umeåregionen:

- Det var en oerhörd chock och en besvikelse. Det är oerhört konstigt att man ställer oss utanför, säger han. 

Enar Jonsson är luttrad, men ser försiktigt positivt på det nya beskedet från Jordbruksverket.

- Vi ska gå in positivt i det här och hoppas att det ska komma loss någonting. Vi får hoppas att de är lite ångerköpta, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".