Vårdcentral
Utredaren föreslår mer resurser till primärvården. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
Västerbotten

Välkommet förslag om mer pengar till primärvården

Nino Bracin: Vi kan göra dubbelt så bra jobb om vi är fler
1:05 min

"Äntligen!" utropar Nino Bracin, läkare på vårdcentralen i Vindeln när han hör förslaget om mer resurser till primärvården.

En statlig utredning om resursutnyttjande i vården föreslår att det ska läggas mer resurser på primärvården, alltså på vårdcentralerna.

Utredningen läggs fram för regeringen på onsdag, rapporterar ekot.

Primärvården har för små resurser och för få läkare, konstaterar utredaren Göran Stjernstedt.

-Äntligen har någon förstått vad vi talat om i så många år, säger Nino Bracin som är ordförande i disktriktsläkarföreningen Västerbotten och jobbar på vårdcentralen i Vindeln.

-Resurserna inom primärvården är otillräckliga för det uppdrag vi ska utföra. Vi har alldeles för få läkare och alldeles för lite annan personal i primärvården, säger Nino Bracin.

I Sverige är 16 procent av läkarkåren distrikstläkare. Det är lågt i en jämförelse. Snittet för OECD-länderna är nästan dubbelt så högt. Det konstateras i utredningen.

Utredaren Göran Stiernstedt säger till Ekot att det behövs en satsning på primärvården. 

Nino Bracin på vårdcentralen i Vindeln är övertygad om att det skulle ge resultat.

-Jag är helt övertygad om att vi skulle kunna göra dubbelt så bra jobb som vi gör idag om vi är fler, säger Nino Bracin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".