Gunnar Toreman donerar arv efter sin fru till medcinsk forskning.  Foto: Patrick Degerman.
Gunnar Toreman donerar arv efter sin fru till medcinsk forskning. Foto: Patrick Degerman.
Umeå universitet

Skellefteåbo donerar miljoner till medicinsk forskning

Gunnar Toreman, tidigare rektor vid Nordanåskolan i Skellefteå, donerar ett mångmiljonbelopp av arvet efter sin hustru, Inez, till medicinsk forskning vid Umeå universitet.

– Har man pengar över så tycker jag att de ska komma till nytta. Forskning är viktigt, särskilt medicinsk forskning, därför är jag glad att universitetet tar emot donationen. Jag vill inte prata om beloppets storlek, det vill jag behålla för mig själv. För mig handlar detta om att uppfylla min hustrus yttersta vilja, säger Gunnar Toreman i ett pressmeddelande.

Gunnar och Inez Toreman träffades under studietiden i mitten av 1950-talet på den geografiska institutionen vid Uppsala universitet. Eftersom båda hade ett forskningsintresse fick de tillsammans åka ut ett par veckor i obygden för att genomföra fältstudier. Och efter det höll de ihop. Båda blev till slut lärare och paret hamnade i Skellefteå där Inez arbetade som lärare i engelska och franska, medan Gunnar blev rektor vid Nordanåskolan, och senare också Komvux.

Kopplingen till Umeå universitet kom till när paret fortbildade sig, Inez inom samhällsvetenskapliga ämnen och Gunnar i idéhistoria. Studierna genomfördes framför allt på helgerna, parallellt med arbetet på Nordanåskolan. Paret fick inga barn och därför beslutade de i mitten av 1970-talet att arvet efter Inez, som var byggmästardotter, skulle gå till medicinsk forskning vid Umeå universitet.

De sista fem åren av Inez liv led hon av Alzheimers sjukdom. Gunnar ville dock inte att hon skulle behöva flytta in på något vårdboende, och han tog därför hand om henne i hemmet i centrala Skellefteå till dess att hon avled.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".