Örjansbadet Skelleftehamn    foto Magnus Bergner / SR
1 av 3
Örjansbadet Skelleftehamn. Foto: Magnus Bergner / SR
Ingång till Örjansbadet Skelleftehamn foto Magnus Bergner / SR
2 av 3
Ingång till Örjansbadet Skelleftehamn. Foto: Magnus Bergner / SR
Örjansbadet i Skelleftehamn stängt tills vidare
3 av 3
Örjansbadet i Skelleftehamn stängt tills vidare. Foto: Magnus Bergner, SR.
Skellefteå

Oppositionen vill stoppa badhusbygget i Skelleftehamn

"Inte ansvarsfullt"
1:07 min

Socialdemokraterna är det enda parti i Skellefteå som vill riva Örjansbadet och bygga ett nytt badhus i Skelleftehamn

Örjansbadet i Skelleftehamn är i så dåligt skick att kommunen stängde badet efter nyår. En renovering skulle kosta minst 45 miljoner kronor och kommunen har tagit fram tre kostnadsförslag för ett nytt badhus.

Av de tre alternativen är Socialdemokraterna, som enda parti, beredda att satsa 75 miljoner kronor på ett nybygge. Den samlade politiska oppositionen tycker inte att satsningen är försvarbar.
– Att bygga ett nytt badhus i ett läge där vi har en kärv ekonomi där inte minst skolan brottas med ekonomiska svårigheter, det tycker jag inte är ansvarsfullt, säger Moderaternas gruppledare och oppositionsrådet Andreas Löwenhöök.

Förutom investeringskostnaden så innebär ett nytt badhus också ökade driftskostnader för Fritidsnämnden.
– Det ska ju hittas någonstans i den kommunala ekonomin och i dagsläget finns det inga pengar att tillskjuta Fritidsnämnden, säger Andreas Löwenhöök.

Skellefteå har hela åtta badhus och tre av dom finns inom två mils radie kring Skelleftehamn. Men kommunalrådet Lorents Burman och hans parti Socialdemokraterna har gått till val med löftet att badet i Skelleftehamn ska finnas kvar. Och med egen majoritet efter valet så kan partiet driva igenom sina beslut.

– Badhuset i Skelleftehamn är väldigt väl använt och vi har ju egen majoritet och vi har varit väldigt tydliga sedan 2010 att badhuset i Skelleftehamn ska vara kvar, säger Lorents Burman.
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".