Asiatisk långhorning. Foto: Kyle T. Ramirez/CC-licens BY 3.0
Asiatisk långhorning. Foto: Kyle T. Ramirez/CC-licens BY 3.0
Skogsbruk

Skräckskalbagge skrämmer skogsägare

Johan Östberg: Man kan tvingas hugga ner alla träd i en hel stadspark
2:03 min

En av världens mest fruktade skadeinsekter har fått fäste i Finland, och nu uppmanas skogsägare i Sverige att ha ögonen öppna.

Den asiatiska långhorningen angriper träd och kan slå ut hela skogsbestånd.

Störst är risken att den ger sig på lövträd och eftersom den finns i Finland nu är oron stor att den kan nå också Sverige.

Johan Östberg är forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet och en av landets främsta experter på den här typen av skadeinsekter.

Det som händer är att hela trädet blir helt söndergnagt och till sist inte orkar med utan kommer att dö.

Den asiatiska långhorningen är en cirka tre centimeter stor skalbaggen, med flera centimeter långa känselspröt. Den är alla skogsägares och parkskötares stora skräck. Ett angrepp kan förstöra värden för miljoner, kanske miljarder. Larverna skapar stora gångar i stammen och den färdiga baggen äter även trädets krona.

Långhorningen kommer från Kina och andra asiatiska länder. Den sprids via träemballage eller växter som importeras.

Hittills har man bara hittat enstaka individer i Norden. Men den har aldrig angripit levande träd i ett skogsbestånd, förrän nu. I höstas konstaterades nämligen att ett antal björkar i Vanda, utanför Helsingfors i Finland, blivit angripna.

För att inte långhorningen ska sprida sig, måste myndigheterna ta till drastiska åtgärder.

– Man hugger ned alla lövträd som finns i närheten av de angripna träden. Sedan kommer man att bevaka ett område på runt två kilometer för att vara säker på att det inte har spridit sig vidare, säger Johan Östberg.

Skulle man inte få kontroll över långhorningens framfart, riskerar stora mängder träd att förstöras.

Om det är så att man inte gör någonting, och den sprider sig vidare i landskapet, så kommer man att riskera otroliga mängder av träd. Ser man till Nordamerika så är det miljardbelopp som lagts på att försöka bli av med de asiatiska långhorningarna, enligt Johan Östberg.

Det är inte bara skogsägare som ska vara oroliga. Långhorningen slår till även mot träd i parker och på kyrkogårdar. Därför har Svenska kyrkan, efter angreppet i Finland, gått ut och uppmanat kyrkogårdsförvaltningar att vara extra vaksamma.

– Tänk dig själv om det är så att man skulle hugga ned alla träd 100 meter runt ett träd som är angripet i en stor stadspark eller liknande, det skulle vara förödande för hela den parken, säger Johan Östberg.

Vad ska man då göra om man ser en sådan här skalbagge?

– I så fall ska man ta kontakt med Jordbruksverket omedelbart och be att de kontrollerar det. Ju snabbare vi kan agera, ju mer träd kan vi rädda.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".