Lage Burman handlare Skellefteå
Lage Burman handlare i centrala Skellefteå Foto Magnus Bergner / SR
Skellefteå

Handeln i Skellefteå oroas över bilfritt centrum

"Kommer inte att gynna centrumhandeln"
1:10 min

Centrumhandlarna i Skellefteå oroas över kommunens planer på färre bilar.

Inom ett par år byggs bland annat ett nytt kulturhus, nytt resecenter och flera hundra nya bostäder.
Skellefteå kommun arbetar just nu med en fördjupad översiktsplan över centrala Skellefteå. Den bygger bland annat på åsikter från tre oberoende konsulter som alla förkastade den planerade centrumbon och som tyckte det är dags att minska biltrafiken till förmån för cykel och gångtrafik.
Det finns förslag på att banta nuvarande Kanalgatan från nuvarande 4 till två filer. Dessutom att stänga den enkelriktade Parkbron för biltrafik.

Men centrumhandlarna är oroade över planerna.
– Skellefteå är en liten landsortsstad och vårt kundunderlag kommer från Norr och Västerbotten, och på sommaren från Norge. Att då göra en cykel och gångstad kommer inte att gynna vår centrumhandel, säger Lage Burman som driver två butiker i centrala Skellefteå.

Lage Burman ger exempel på andra städer, till exempel Västerås, som byggt ringlinjer och parkeringshus i nära anslutning till centrum. Han menar att Skellefteås planer missgynnar centrumhandeln.
– Man har satt parkeringshusen för långt bort och med det vinterklimat vi har så är det inte optimalt, säger Lager Burman.


Magnus Bergner
magnus.bergner@sverigesradio.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".