Simhallen i Vindeln. Foto: Olov Antonsson/SR Västerbotten
Simhallen i Vindeln. Foto: Olov Antonsson/SR Västerbotten
Västerbotten

Simhallen - en tickande bomb för kommunerna

Vindelns kommunalråd: "Vi har råd med ny simhall - om vi avvarar annat"
1:20 min

Läckande bassänger, fuktskador och vassa kanter. Nu är tiden på väg att rinna ut för många av länets simhallar. Och det kommer att bli dyrt för kommunerna.

I Vindeln har kommunen snart kniven mot strupen.

Simhallen, invigd 1973, bedöms som en hälsofara om inga åtgärder vidtas - och den får inte användas efter 1 juli nästa år.

Kommunen har fått ett föreläggande från den egna miljö- och byggnadsnämnden om nyttjandeförbud. Det är bland annat golven i bassängen och bassängrummet som bedöms kunna vara farliga för badgäster. 

De flesta simhallar i Västerbotten är byggda i slutet av 60-talet, och det är inte bara i Vindeln som simhallen börjar bli sliten. 

I flera av länets kommuner är badhusen nu i så dåligt skick att man måste renovera för många miljoner - eller rent av bygga nya.

Lyckseles simhall är sliten och i behov av större renovering under 2016. Kostnaden beräknas till 20-25 miljoner. 

I Norsjö har man nyligen tillsatt en arbetsgrupp för att räkna ut hur mycket det skulle kosta med ett nybygge.

I Vindeln tittar kommunen nu på tre alternativ: Renovera, bygga en ny simhall - eller vara helt utan simhall. 

Att bygga ett nytt badhus kostar enligt kommunens kalkyler runt 40 miljoner kronor. En stor utgift i en liten kommun som Vindeln, enligt kommunalrådet Mathias Haglund (S):

- Det är klart att vi har råd. Men då måste vi avvara annat. Det handlar ändå om en par procent av kommunens budget. Det kan till exempel påverka hur vi har möjlighet att laga potthål i gatorna, säger han. 

Vid nästa fullmäktigemöte i februari ska kommunens kalkyler av driftskostnaderna presenteras. Beslut i simhallsfrågan väntas längre fram i år. 

FAKTA: Så mår simhallarna i Västerbotten

Norsjö: Simhallen byggdes 1966. Har ”fallit för åldersstrecket”. Enligt experter håller den max åtta-tio år till. Kommunen planerar inga renoveringar, utan har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram kostnadsberäkningar för en ny simhall. Man räknar med att ha ett färdigt förslag inom 3-4 år. Totalt har Norsjö simhall cirka 20 000 besök per år.

Lycksele: Simhallen byggdes under 1979 och invigdes i mars 1980. Är sliten och i behov av större renovering. Kommer att renoveras under 2016, projektering pågår. Kostnad ca 20-25 miljoner. Lycksele simhall har ca 63-67 000 besök per år.

Kristinebergs simhall ägs privat. Byggd under slutet av 1970-talet.

Malå: Simhallen byggdes 1967. Badhuset är enligt kommunen i okej skick för att vara snart 50 år men man behöver definitivt fortsätta att renovera och reparera. Utvändigt är badhuset delvis renoverat, fasad och asfalt/gräsytor. Invändigt är det gjort renoveringar genom åren, bl.a. ventilation, omklädning mm, men många ytor behöver renoveras de närmaste åren. Cirka 5000 badbesökare per år och dessutom simundervisning för skolan alla vardagar i veckan.

Bjurholm: Invigdes 1973. Enligt kommunen är simhallen i ”helt ok skick”, men kommer att ha behov av både större och mindre renoveringar inom närmsta åren för att möta upp ökat antal badande, slitage och så vidare. Har cirka 5000-8000 badande per år. Har förutom bad för allmänheten även simundervisning för Castorskolans elever.

Skellefteå: I kommunen finns sju kommunala badhus. Eddahallen (invigdes 1973), Lövånger (1986) Boliden (1967), Byske (1968) Bureå, (1972), Burträsk (1973) och Örjanshallen (1956). Det finns också ett badhus i Jörn som drivs privat.  Enligt kommunen är badhusen väl underhållna (förutom Örjanshallen). ”Man har kontinuerligt renoverat dem så den kartläggning som finns för framtida behov handlar bara om mindre åtgärder och tillgänglighetsanpassningar. Men om man tittar några år bakåt i tiden så har det genomförts renoveringar i Byske, Burträsk, Bureå och Boliden.”

Vilhelmina: Simhallen invigdes 1972 och ägs av Folkets Hus i Vilhelmina. Har genomgått större renoveringar genom åren. Enligt kommunen är den i "mycket bra skick" med tanke på åldern. Inga större renoveringar behövs göras. Cirka 34 000 besökare varje år.

Dorotea: Simhallen invigdes 1972. "I gott skick för att vara över 40 år", enligt kommunen. Inga större renoveringar planeras de kommande åren - eventuellt kan det bli aktuellt med ett byte av reningsverk.

Nordmaling: Simhallen invigdes i april 1973 och renoverades senast 2011. Omklädningsrummen kommer att renoveras inom kort.

Umeå: Umeå simhall på Haga byggdes 1970. 110 000 badbesökare per år. Ny simhall byggs just nu. Badet stängs för gott i mitten av juni. Gymmet håller öppet till 20 augusti när nya badhuset Navet öppnar i centrum.

Holmsund (Storsjöhallen) invigdes 1970. Äventyrsdelen invigdes 2005. 65 000 badgäster per år samt 65 000 friskvårdsgäster per år. Normalt underhållsarbete behöver enligt kommunen göras på äventyrsdelen, annars är hallen i gott skick.

Sävar simhall invigdes 1970. Har enligt kommunen ”lite större underhållsbehov”, och står på tur att renoveras. 15000 badande gäster per år. 26 500 besökare i gymmet.

Hemgårdens bad invigdes 1990. 25 000 besök per år. ”Den fräschaste anläggningen vi har”, enligt kommunen. Ägs av kommunala bostadsbolaget Bostaden. Går att boka via föreningsbyrån. Stängd lördag-söndag.

Hörnefors (Vallabadet): Invigdes 1970. 25 000 badgäster årligen. Just nu stängd för renovering. Man har hittat fuktskador och renoveringen har dragit ut på tiden. Öppnar igen i februari.

I kommunen finns också simhallar på Ersboda, samt IKSU spa och IKSU sport.

Vindeln: Simhallen invigdes 1973. Är i dåligt skick, och kommunen har fått ett föreläggande om att den måste stängas senast 1 juli 2017 – den bedöms vara en hälsofara. Kommunen utreder nu om man ska bygga en ny simhall, renovera den befintliga, eller vara utan. 2015 hade simhallen cirka 16900 badgäster.

Robertsfors: Byggdes 1963. Har renoverats, bedöms nu vara i ganska bra skick. 

Sorsele: Byggdes 1979. Badhuset renoverades 2011 -2012, och är enligt kommunen ”toppmodernt”. Cirka 4000 besökare per år.

Åsele: Renoverades 2012 för cirka 4 miljoner kronor. Då fick simhallen nya golv, klinkers och startpallar, samt att läckande väggar och golv förseddes med en plastduk. 

Storuman: Byggt omkring 1972. Renoveras årligen, mestadels under sommartid. I kommunen finns även ett privatägt badhus i Hemavan, som byggdes under mitten av 1970-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".