Annelie Nordström avgår som ordförande för Kommunal

I dag lämnade Kommunals ordförande Annelie Nordström beskedet att hon avgår vid nästa kongress i maj.

Beskedet lämnade hon till allmänheten vid ett presskonferens. Men innan hade Kommunals medlemmar fått besked.

Det är Kommunals medlemmar, undersköterskorna, busschaufförerna och de andra som hon träffat varje vecka, som bär välfärden på sina axlar, pratade Annelie Nordström om vid presskonferensen. Och till dem har jag idag lämnat besked att jag avgår vid nästa kongress, i maj, säger Nordström.

Samtidigt presenterades också ett åtgärdspaket, för att ta hand om vad som avslöjats.

I förbundet ska bland annat skapas en visselblåsarfunktion, så att det går att tipsa om missförhållanden anonymt.

I handelsbolaget Lyran som bland annat har Stockholmskrogen Metropol Palais har det tillsatts en ny ordförande som rekryterats externt. En ny styrelse ska utses i handelsbolaget.

Nästa område som Kommunal ska se över är fastighetsinnehavet, och ha en mycket professionellare relation till den som förvaltar fastigheterna.

Förbundet ska också bli mer professionellt organiserat, så att till exempel posten som kassör och tredje vice ordförande inte får samma exekutiva maktposition som det varit hittills.

En översyn av stadgar och policies ska göras - allt som är lagligt är inte lämpligt. Alkohol, resor, lägenheter och gåvor handlar det om.

Och Annelie Nordström ber, från djupet av sitt hjärta, om ursäkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista