Susanne Landström, vice ordförande kommunal Umeå
Susanne Landström, vice ordförande kommunal Umeå. Fotograf: John Bakke, Sveriges radio.

Kommunalarna i Umeå vill se hela förbundsledningen gå

4:20 min

I Kommunal Umeå är man inte förvånad över Annelie Nordströms besked att hon avgår som förbundsordförande, men hade velat se hela förbundsledningen avgå.

– Jag hade blivit förvånad om hon inte hade tagit det här steget nu, säger Susanne Landström, vice sektionsordförande för de kommunanställda kommunalarna i Umeå.

– Det är ingen hemlighet att vi i Kommunal Umeå har begärt hela förbundsledningens avgång. Nu var det inte så att alla meddelade att de skulle avgå, och vi måste samlas och fundera på hur vi går vidare med det.

På presskonferensen presenterades också ett åtgärdspaket, med bland annat översyn av krogverksamheten, stadgar och policies, och en mer professionell organisation.

– Vi ska inte använda våra medlemmars pengar till lyxkrogar, nakenshower, fallskärmar eller förbundsledningens semestrande, så vi är väldigt glada att hon ser över det, säger Susanne Landström i Kommunal Umeå.

Många medlemmar har varit in på kontoret, och skrivit på fackets facebooksida och uttryckt stöd.

– Så jag är helt övertygad om att det medlemstapp som vi fått den senaste veckan, de kommer att komma tillbaka till oss.

Avtalsrörelsen kan påverkas av turbulensen kring avslöjandena och avgångarna i förbundets ledning.

– Det kan väl i och för sig verka som en omöjlig uppgift för förbundet att driva en lyckad avtalsrörelse utan någon förbundsledning, som vi har krävt, men vi anser att antalet medlemmar i förbundet är den enskilt viktigaste faktorn som utgör facket styrka i en avtalsrörelse, säger Susanne Landström, vice sektionsordförande för de kommunanställda kommunalarna i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista