Magdalena Sundqvist, verksamhetschef på Öppen Gemenskap i Umeå. Foto: Agneta Johansson/SR.
Magdalena Sundqvist, verksamhetschef på Öppen Gemenskap i Umeå. Foto: Agneta Johansson/SR.
Umeå

Vill ge långvarigt hemlösa bostad

1:32 min

Öppen Gemenskap vill att Umeå kommun ordnar permanent boende för fyra hemlösa som varit hemlösa under lång tid.

I Umeå finns mellan 10 och 20 hemlösa personer varje natt, enligt den ideella föreningen Öppen gemenskap.

Nu vill de att Umeå kommun ordnar ett permanent boende för fyra av dem som varit hemlösa under många år.

-Ett boende där man får bo trots sina fysiska eller psykiska besvär. Även med ett drogmissbruk skulle du få bo kvar, säger Magdalena Sundqvist som är verksamhetschef på Öppen Gemenskap.

-Det skulle kunna vara en trappuppgång med fyra lägenheter där man hade sin egen lägenhet men skulle få tillsyn och hjälp med det man behöver, säger Magdalena Sundqvist.

Öppen Gemenskap har ett uppdrag från Umeå kommun att motverka hemlöshet i Umeå. De har en fältgrupp som jobbar med de hemlösa.

En bostad skulle inte bara minska lidandet och en ge trygghet för de fyra män över 40 som man har i åtanke utan även ge en samhällsvinst säger Magdalena Sundqvist.

-Akuten, ambulansen, polisen, kriminalvården och socialtjänsten har mycket hög belastning av de här personerna idag, säger Magdalena Sundqvist.

Andreas Lundgren (S) som är ordförande i individ- och familjenämnden säger att man ser att det finns behov för olika grupper. Han säger att man tittar på frågan men att man inte är klar med ett ställningstagande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista