Busschaufförerna Camilla Ingman och Anna-Karin Vänman kräver förbundsledningens i Kommunal omedelbara avgång. Foto: Lennart Odhström, Sveriges Radio.
Busschaufförerna Camilla Ingman och Anna-Karin Vänman kräver förbundsledningens i Kommunal omedelbara avgång. Foto: Lennart Odhström, Sveriges Radio.

Nya krav på att Kommunals ledning ska avgå nu

Det räcker inte med att Annelie Nordström avgår som ordförande vid Kommunals kongress i maj. Det skriver sektionstyrelsen trafik i Umeå i ett uttalande.

" Övriga i förbundsledningen bör också avgå. Och det bör ske nu, inte vid kongressen. Vid kongressen bör övriga i förbundsstyrelsen ställa sina platser till förfogande.

Angående avtalsrörelsen, så menar vi att en förbundsledning som saknar medlemmarnas förtroende är till en större belastning än vad den är till nytta i avtalsrörelsen, skriver sektionssstyrelsen.

Det är med bestörtning vi har följt medias granskning av Kommunal. Våra medlemmar har till oss uttryckt stor besvikelse, bedrövelse och ilska över vad som framkommit angående hur medlemmarnas pengar har använts. De har också framfört att de inte längre har något förtroende för förbundsledningen och kräver att de avgår. Vi i sektionsstyrelsen håller med våra medlemmar.

Att ordföranden meddelat att hon avgår vid kongressen om fyra månader räcker inte.  Om inte någon av dem kan visa på dokument där hen tydligt tagit avstånd från eller försökt förhindra dessa händelser och motsatt sig det regelverk som bäddat för dem.

Det är en sanning att makt korrumperar. För att förhindra ett korrumperat beteende krävs strikta regler och granskning. Därför är det bra att en åtgärdsplan ska sjösättas. De förändringar som kommer ur åtgärdsplanen måste innehålla ett regelverk som medlemmarna stödjer. Vidlyftig representation, lyxhotell, lyxmiddagar, alkohol, lägenhetskontrakt, fallskärmar med mera till ledningen i vårt förbund, är knappast något som medlemmarna stödjer. Dock anser vi att det inte är möjligt för de som varit inblandade i dessa dåliga beteenden, att kunna göra en åtgärdsplan. Vi kräver att några andra gör det, ingen från förbundsledningen eller styrelsen, utan personer med stor integritet.

Att vidta omfattande förändringar av förbundets regelverk, kan förhoppningsvis leda till att förtroendet för Kommunal så småningom återfås. I kommande avtalsrörelse kan förbundet påtagligt visa att de verkligen kämpar för medlemmarna, genom att kräva de förbättringar medlemmarna vill. Och inte backa alltför lättvindigt.

Vi vill med detta meddela förbundsledningen att vi saknar förtroende för dem och att de för förbundets bästa bör avgå omedelbart."

Kommunal Västerbotten

Sektion Umeå Trafiks sektionsstyrelse.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".