Den nedlagda järnvägen kan bli en modern testbana. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Den nedlagda järnvägen kan bli en modern testbana. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Planer på testjärnväg väcker intresse

1:30 min

En järnväg för att vintertesta tåg planeras av den nedlagda tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur.

Tanken är att den nedlagda sju mil långa järnvägen mellan Jörn och Arvidsjaur ska användas för att testa tåg och järnvägsutrustning i vinterklimat.

– Det skulle betyda arbetstillfällen, det skulle betyda att vi får inflyttning, det skulle vara otroligt positivt för kommunen, som jag har förstått det så handlar det initialt om väldigt många arbetstillfällen, säger Lotta Åhman, socialdemokratiskt kommunalråd i Arvidsjaur.

Bakom planerna på att förvandla den nedlagda tvärbanan mellan Jörn och Arvidsjaur till en vintertestjärnväg ligger företaget Rail test nordic, som arbetar med stöd av bland annat flera kommuner och länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten.

För att planerna ska bli verklighet krävs investeringar i mångmiljonklassen och att staten går in med stöd för att rusta upp järnvägssträckan men Lotta Åhman ser optimistiskt på att planerna ska kunna förverkligas.

– Jag känner en positiv anda i och med att vi har det här kalla klimatet och att vi då ska kunna testa tåg i kallt klimat så vi ska slippa få de här tågen som står stilla för att de klarar inte kölden. Det är ju en samhällsekonomisk fråga också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista