Sven-Olof Edvinsson (C). Foto Tommy Engman/SR.
Sven-Olof Edvinsson (C). Foto Tommy Engman/SR.

Centerpartiet i Umeå vill att kommunen satsar på lokal mat

1:10 min

Centerpartiet i Umeå ifrågasätter kommuns beslut att ersätta så kallat "klimatskadligt nötkött" med  grönsaker och importerat fläskkött.

– Fokus borde istället ligga på lokalproducerat nöt- och fläskkött, det menar Sven-Olof Edvinsson, Centerpartiets vice ordförande i Umeå.


Nötköttet det som ger mest klimatpåverkan och därför tittar kommunen på fläskkött-import istället.

Centerpartiet förslag är att se till de lokala aktörerna och att det inte är orealistiskt:

– Det kan bli dyrare, men får man räkna bort transportkostnader och sånt då blir det billigare, minst femtio producent ska vara lokal eller nationell produktion.

Många grisar som importeras har fått antibiotika i förebyggande syfte genom fodret, men i Sverige behandlas i huvudsak bara sjuka djur.

Arne Edström som är grisbonde i länet välkomnar Centerpartiets tankegångar:

– Det är ju ett faktum att det försvunnit mycket av den norrländska svinproduktionen och det är ju delvis på grund av att efterfrågan varit svag efter det att vi fick in den här importen som ofta är till låga priser till den offentliga upphandlingen bland annat.


P4 Västerbotten har sökt Umeå Kommun för en kommentar, men det var inte möjligt att få en under helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista